9 juni 2019

Powell put doet wonderen, handelsoorlog is slechts bluf

Beleggers waren in de eerste week van juni op het verkeerde been gezet.

Een dreigende handelsoorlog met Mexico, overijverige acties om in een anti trust proces straks de macht van de FANG-aandelen te breken en gerenommeerde instanties die luid en duidelijk de groeiramingen verlaagden.

Als een Deus ex machina daalden de naar woest mooie verruiming riekende woorden van Powell, Clarida en Williams neder op de markt. Ja, als die driedubbel overgehaalde Trump zo doorgaat met zijn handelsoorlogen, dan nemen we daar nota van en verlagen we de rente in juli en daarna uiteraard nog diverse keren. Nee, deze keer willen we niet te boek staan als de moordenaar van deze cyclus (zoals Bernanke en Yellen eerlijk toegaven, de FED vermoordt uiteindelijk elke cyclus).. Men maakte vorderingen met het nieuwe kader van de FED om tot een soort gemiddelde inflatiemandaat te komen dat zo succesvol is gebleken in Australië (al 28 jaar geen recessie).
Een totale draai van september toen ze nog door dik en dun geloofden dat er nog minstens drie renteverhogingen moesten komen richting dat de rente verlaagd moet worden. En wel precies zoals de markt voorschrijft. Op het ogenblik is dat drie keer. Bij echte grote afzwakking gaat de rente natuurlijk verder omlaag.

De lange rente is extreem mee gedaald met die zoetgevooisde uitlatingen van de opperhoofden van de FED. De volatiliteit van de obligatiemarkt is gemeten volgens  de MOVE veel hoger geworden en dat staat in schril contrast met de volatiliteit van de aandelenmarkt, gemeten via de VIX. Gundlach, de oppergoeroe van de obligatiemarkt roept inpakken, winst nemen en daar kan hij wel eens gelijk in hebben. Hij ziet een bijzonder volatiel jaar voor obligaties. Nu de beurzen weer tegen all time highs aan tikken en Trump tot rede lijkt te zijn gebracht met Mexico en niet al te lomp moet doen op de G20 zou dat reden kunnen zijn voor de FED om minder scheutig te worden met rentedalingen en opbeurende woorden voor de beurzen.
(Trump wist zich bij dit bezoek aan de queen zich al heel wat beter houding te geven en dat kan hij misschien ook op de G20)
De FED mag immers niet roepen dat ze de rente gaan verlagen omdat de poep door de broek loopt van schrik voor een vreselijke recessie. Nee, de FED moet paniek voorkomen en moet dus altijd zeggen dat het uitstekend gaat, ze op hun qui vive zijn om afzwakking te bestrijden vooral als de inflatie zoals nu te laag is. Dat moet dus de boodschap zijn van hun vergadering in juni en dat kan haast niet mooi genoeg zijn in de ogen van de obligatiebeleggertjes.

Net als bijna altijd veert de beurs op als de FED in actie komt als de rentecurve inverteert. De FED is bang geworden voor afzwakking economische groei, maar dat is volgens de beurs ten onrechte. De groei is sterk en na de komende renteverlaging wordt de groei sterker. De obligatiemarkt weet het bijna zeker: de groei gaat flink afzwakken.
Trumps handelsoorlog is een niemendalletje en hij zal snel inbinden, want anders worden de kerstinkopen te duur.
Trump ziet dat de beurzen maar heel weinig dalen op zijn nieuwe handelsoffensieven. Hij kan dus doorgaan, hij ziet zijn redenering dat handelsoorlogen er beurstechnisch en economisch niet toe doen bevestigd, mits je de FED maar zo ver kunt krijgen om het monetair te verruimen via renteverlagingen en wat dies meer zij.
Het lijkt daarom een veilige voorspelling dat Trump nog wel even doorgaat met handelsoorlogen en dit ondanks al zijn verhalen over de geweldige voortgang en de vele concessies die gedaan worden. Het buitenland moet de heilzame purificatie van hogere importtarieven  nog even blijven voelen, totdat ze in opperste extase helemaal toegeven aan die hemelse gezanten van Trump. Alle immigranten worden in Mexico tegengehouden en Mexico bouwt in vliegende vaart even een geweldige tig meter hoge muur zonder de rekening te sturen.
De FED mag geen paniek veroorzaken en blijft voorlopig dus zeggen dat de economie sterk is, maar dat ze nauwlettend de handelsoorlogen gadeslaan. Geen paniek, wees pas bang na de tweede renteverlaging.
Winsten stijgen verder, de lagere olieprijs is niet erg, want arbeidskosten per eenheid product daalden in het eerste kwartaal. De komende kwartalen niet, maar waarom zou je dat al te zwaar in de verwachtingen stoppen. Loonstijging valt immers tegen.

Slecht economisch nieuws is weer goed nieuws voor de beurs. En slecht nieuws was er in overvloed. Alleen de ISM nn manufacturing liep uit de pas. De Markit IHS variant niet, maar de ISM non manufacturing dus wel. Weinig landen zitten nog goed.

 Uitzinnige vreugde over de slechte werkgelegenheidsgroeicijfers inclusief lagere loongroei dan verwacht. Stop die immigranten met zo veel meer vacatures dan banen, wat een wijze man toch die Trump. Beurzen stijgen van handelsoorlogen, want de FED verlaagt dan de rente. Iedereen blij, de rente daalt en de groei trekt aan.

Particulieren hebben zich een hele maand te buiten gegaan aan het grootscheeps verkopen van aandelen, gretig opgevist door aandelen inkopende bedrijven en hedge funds. Nu zijn de koersen hoger en kopen de particulieren terug, net zo lang tot de koersen weer gaan dalen, zo denkt men.

Ach, zo gaat het standaard, als de rentecurve invers wordt. Jim Bianco legt de lat bij 10 dagen echt invers tussen 10 jaar en drie maanden rente en die grens is overschreden. Gemiddeld over 311 dagen hoort nu de recessie te beginnen. De FED wordt echt ongerust en begint rond te bazuinen dat ze de rente wel eens zouden kunnen gaan verlagen. Beurzen blij, de fED voorkomt immers de recessie en nu hebben we ook nog die Trump die van die gekke Pelosi de wonderbaarlijkste fiscale stimulering vast wel weet los te peuteren, de moeilijke verstandhouding wijkt voor cadeautjes aan het democratische congres en die domme democraten helpen Trump zo aan een nieuwe glansrijke overwinning. Vertraging, daar houden politici van, maar nu hebben we Trump, de deal maker na alles eerst ongedaan gemaakt te hebben.

Trump ziet dat de FED eerder buigt voor de markt dan hij en weet dat hij door kan gaan met zijn handelsoorlogen. Zijn approval rate stijgt weer, nu de FED 'blinked'.
Geen spoedig einde aan de handelsoorlogen. Praseodymium op de bon voor straf.Geen opmerkingen:

Een reactie posten