23 juni 2019

overpeinzingen


Trump lijkt extra heffingen op China te gaan uitstellen. Kinderen krijgen toch nog speelgoed uit China met de kerst. Er is echter wel toenemende chaos over wat wel en niet meer kan. Microsoft waarschuwt met videospelletjes -11%.
De handelsoorlog brengt nieuwe economische theorie op gang, een combinatie van rente centrale banken, over/onder gewaardeerde valuta’s en handelstarieven. Een wezenlijk onderdeel is dat valuta’s niet omlaag gemanipuleerd mogen worden op straffe van hogere tarieven.
Ik zie dit niet bepaald als verbetering op het oude model. Het brengt de werkgelegenheid voor de middenklasse niet terug en je krijgt wel hogere prijzen voor je aan te schaffen spulletjes. Eenmalig een langdurige klap voor je reële inkomen en dat werkt cumulatief toch door.

Trump gaat dus steeds meer zeggen over de naar beneden gemanipuleerde euro door die vreselijke 
Draghi, de pyromaan van ons pensioenakkoord. Dat gaat in vlammen op dankzij de steeds negatievere rente die de potentiële groei steeds verder naar beneden brengt, maar het Italiaanse bankenstelsel wel redt. We want Weidmann! Whatever it takes!
Beurzen zijn uiteraard wel blij met die vreselijke Draghi die al zijn kruit verschiet terwijl de groei boven potentie ligt.
Dan Powell. Deze keer lukte het hem wel de koersen omhoog te praten. Hij verlaagde de rente niet, maar liet overtuigend doorschemeren dat dit wel te verwachten is eind juli als de situatie niet veranderd is. Rare koekenbakkers toch, daar bij de FED. Als wat je nu weet reden is voor renteverlaging, wacht dan niet tot eind juli. Dit verhaal van Powell was alom verwacht, maar toch was het genoeg voor een all time high voor de S&P500 en dat terwijl het nieuws over de verwachte winsten toch te wensen over liet en de New York Empire FED Survey een regelrechte ramp leek (gecorrigeerd voor Mexicaanse angsten minder rampzalig).
Men legde de informatie van de FED uit als ‘dovish’, omdat de rentevoorspellingen van de FED-leden volgens hun ‘dots’ ietsepietsje meer naar beneden gingen dan gedacht. 7 leden zien twee renteverlagingen in 2019 en dat maakt afdwingen hiervan door de markt een peulenschilletje. De voorspellingen voor groei en inflatie werden slechts zeer marginaal neerwaarts aangepast, dus men kon die voornemens om de rente te verlagen uitleggen als verzekeringsverlagingen, niet omdat de macro in een bodemloze put aan het belanden is. Meer vertrouwen dat we pas mid cycle zitten na tien jaar volgens de markt.  

Trump was even weer Good Trump deze week, niet Bad Trump met zijn aankondiging voor een niet zo eenvoudige maar wel ook voor gedachten uitgebreide, voedzame maaltijd met Xi op de G20 en zijn afgelasting van al te dodelijke vergeldingsmaatregelen tegen Iran vanwege het neerschieten van een drone die toch wel benauwend dicht bij Iran kwam. Bolton is niet voor een gat gevangen en weet uiteraard weer nieuwe ellende voor Iran te verzinnen, cyberaanvallen. Trump ontsla die oorlogshitser toch!

Markttechnisch was het een memorabele week omdat zowel aandelen, obligaties als goud (vooral in euro’s) nieuwe hoogtepunten zetten. Dat gebeurt bijna nooit tegelijkertijd. Het maakt het moeilijk het marktverhaal goed te duiden. De rente is record laag en dat wijst om langdurig onvoldoende groei, dalende winsten en terugkerende liquiditeit. Goud omhoog wijst op terugkerende liquiditeit bij een betrekkelijk zwakke dollar en meer onzekerheid. Aandelen omhoog wijst op terugkerende liquiditeit, uiteindelijk een herstellende economie. Hogere koerswinstverhoudingen moeten tegenvallende winstverwachtingen (via negatieve guidance, dalende nieuwe orders, ontstellend verlies aan pricing power) goed maken, enigszins merkwaardig maar het gaat erin als koek bij vele marktvorsers. Slechts tijdelijk lage rente, na twee/ drie jaar gaat alles beter, dat is ook ingeprijsd in die record lage rente.Misschien lijkt de markt te zeggen dat men wel kan leven met een handelsoorlog die beperkt moet blijven om herverkiezing Trump mogelijk te maken, als de dollar maar niet te sterk wordt en er bakken met nieuwe liquiditeit de markt in gepompt wordt (maar de FED laat de balans nog steeds krimpen). Bovendien is er een enorme uitstroom uit de aandelenmarkt geweest van particulieren en die worden nu door Powell en Draghi aangemoedigd weer terug in de markt te komen, anders laat ze de kans lopen om op all time highs te kopen.

Ook bitcoins vlogen verder omhoog vanwege de komende introductie van libra van Facebook (die bitcoins overbodig moeten maken en wel (enigszins) gedekt gaan worden door iets (staatsleningen, goud etc.) dat geld waard is). De koersen van bitcoins zijn nog onbegrijpelijker dan die van aandelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten