30 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De eerste paar dagen stond de beurs onder druk vanwege de dappere uitlatingen van Powell dat de FED onafhankelijk zal blijven, zich niets zal aantrekken van de opruiende smeekbedes van Trump om nog veel meer te verruimen. In de tweede helft begon men meer te hopen op een goede uitkomst op de G20. En ja hoor, die Trump vervulde alle wensen van Xi (men mag weer business drijven met Huawei o.a.) en daarna van Kim Jung Un.

Er was niet zo veel economisch nieuws. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de industrie nog verder afzwakt (nu o.a. Chicago PMI -4,5 naar 49,7). Nieuwe orders dalen, handelstekort op goederen ex olie stijgt nog steeds hard in VS.(n Japan viel de groei van de industriële productie verrassend mee.)Van de weersomstuit komen er daarom meer dan normale winstwaarschuwingen (meestal contrair signaal). En daardoor afzwakkende winstgroeiverwachtingen.

Dit kan verder roet in het eten gooien om de pret van zo'n geweldig resultaat bij de G20. Niet dat er een akkoord dreigt, maar toch, veel beloven en weinig geven doet gekken in vreugde leven.
Mnuchin zei dat de deal voor 90% klaar is, net als in april en op de G20 is opnieuw grote vooruitgang gemaakt.
Positief voor de beurzen blijft dat particulieren zo veel verkocht hebben (en dat is opgepikt via hoge inkoop eigen aandelen). Men heeft te veel cash, is wel erg optimistisch over nog lagere rente (10 jaar Treasuries nu 'most crowded trade' want men hoort steeds meer: 'lower for longer'' ). Indexen die onekerheid meten zijn helemaal door het dak gegaan en dat is meestal een contrair signaal (na all time highs hoogst onzeker)

De hypotheekrente daalde verder in de VS en dat moet de huizenmarkt in beter vaarwater brengen. Misschien dat de afzwakking van de huizenprijzen stopt (nu +2,5%). Verkoop nieuwe huizen viel echter nog tegen, maar pending home sales ietsje omhoog.
Persoonlijk inkomen steeg 0,5%, persoonlijke consumptie 0,4% bij 0,2% PCE-inflatie, net iets beter dan verwacht allemaal. Initial claims voor werkloosheid liepen ietsje (tegenvallend) verder op naar een nog steeds zeer lage 227.000.

High yield spreads op laagste niveau in 52 weken in EU.

PMI China manufacturing op 49,4 en diensen op 54,2. De varknspest is twee maal zo erg als verwacht.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten