16 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beurzen vertrouwen vast op de Powell put, de vruchten van een renteverlaging waarschijnlijk eind juli en dat zou een ‘insurance cut’  zijn, een daling die hoort bij mid cycle, niet end cycle (want de cyclus is pas tien jaar oud, in Australië duurt hij al 27 jaar). Vermetele economen houden vast dat we eind cyclus zitten en dat handelsoorlogen wel slecht zijn voor beurzen, wat de FED ook doet, maar voorlopig reageert Mr. Market vooral op wat de FED zou moeten gaan doen om Trump zijn verjaardagscadeautje te geven en nog meer. Beleggingssentiment is nog negatief en dat leidt meestal tot uiteindelijk toch maar wat aankopen door o.a. particulieren. Bedrijven kopen nog steeds in extreem volle vaart eigen aandelen in en dat is nog een grote steun van de markt.

Stabiele rente en beurzen afgelopen week op meevallend macronieuws uit de VS: 0,2% beter dan verwachte stijging van de industriële productie (+0,4%), inclusief herzieningen sterkere stijging detailhandelsverkopen dan verwacht (+0,5%) en 0,1% lagere inflatie dan verwacht. De kerninflatie was vorige maand slechts 0,1% op o.a. daling van autoprijzen en kleding.

Dit veroorzaakte opwaartse herzieningen van de groei van het tweede kwartaal richting 2%, maar men zit in de startblokken de groeiramingen voor de tweede helft van 2019 te verlagen.
De olieprijzen stegen slechts beperkt op de schermutselingen in de Golf van Oman waar twee olietankers werden aangevallen, naar men zegt door Iran.
Weinig schot in de handelsoorlogen, maar Biden gaf in Iowa wel aan dat die Chinezen een lesje geleerd moet worden.
Poetin gaf Xi een doos Russische ijsjes ter ere van zijn 66-ste verjaardag.
Trump gaf aan bij de komende verkiezingen best wel een welwillend oor te luisteren willen leggen voor vuilspuiterij van vreemde overheden over de democratische kandidaat. Mueller had een punt dat collusion van Trump c.s. met vreemde machten toch wel een probleem was/ is. Een senaatscommissie is nu Donald junior aan onderzoek aan het onderwerpen, iets dat Mueller niet erg deed en daarom waren velen al lang overtuigd dat er niets ernstigs voor Trump senior uit het rapport van Mueller zou komen.

In de VS leidt de steeds lagere hypotheekrente nu tot duidelijk meer hypotheekaanvragen (+26,8% maar liefst vorige week). Er komt een herfinancieringsgolf bij deze lage rentes. Initial claims voor werkloosheid stegen iets naar 222.000, nog steeds laag. Het JOLTS-report liet zien dat er veel vacatures zijn, maar niet record veel en met aannemen gaat het goed, maar wel iets minder goed. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) daalde maar weinig ondanks de handelsperikelen en vertrouwen van midden- en kleinbedrijf steeg zelfs volgens NFIB-survey.

 In China vielen de cijfers voor de groei van de industriële productie tegen (maar in de maanden daarvoor waren ze merkwaardig sterk) en die voor detailhandelsverkopen mee. Export een beetje beter dan verwacht en import slechter dan verwacht. We verwachten op korte termijn wat tegenvallende cijfers, maar op middellange termijn zal het net als de afgelopen jaren wel weer goed komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten