2 juni 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurs werd andermaal opgeschrikt door een tweet van de ‘Tariff Man’ dat die driedubbel overgehaalde Mexicaantjes eens snel die immigratiestromen moesten doen opdrogen anders gaan de importtarieven met 5% omhoog en elke maand 5% verder totdat Mexico voldoende tot inkeer is gekomen. President AMLO lijkt te zwichten al heeft hij nog snode plannen in petto als de “Tariff Man’ doorzet. Avocado’s zijn al bijna even onbetaalbaar geworden als bitcoins.
India kreeg ook een veeg uit de pan en verliest voor de VS de voordelen van de Emeging Markets status.
Ook deze week waren de dalingen op de aandelenbeurs beheerst, tegen de kooppaniek op de obligatiemarkt in. SOX en Emerging Markets waren defensief, nogal onverwacht (met dank aan o.a. Modi)..Het belegginssentiment is oeverloos negatief geworden en de contrairen hopen dus weer op een herstel, zelfs zonder dat het correctieniveau (-10% vanaf top) wordt aangeraakt. Techneuten werden somber, omdat de S&P500 door het 40-weeks gemiddelde naar beneden ging en daar bleef.

China zint ook op wraak en dat leidde tot nijver kopen van ‘rare earth’ ETF-jes.

PMI manufacturing was meer dan verwacht terug in China, die van de diensten bleef wel op peil. Sterke huizenmarkt, afzwakkende industrie en export vanwege de hogere onzekerheid en (gedwongen) doorgaande monetaire stimulering. De yuan blijft goed op peil, er lijken geen kapitaalexportproblemen te zijn.

De onzekerheid is flink toegenomen, er is paniek bij sommige economen over heffingen op Mexico. 2/3 van de export naar de VS gaat via Amerikaanse multinationals.

Uber had zijn eerste kwartaalverlies als genoteerd bedrijf. Slechts $1,6 miljard verlies en dat was een hele meevaller, ook al betekent dit dat versus vorig jaar het gemiddelde verlies per taxiritje is toegenomen van 42 naar 67 dollarcent.
Google gaat te maken krijgen met onderzoeken naar de monopolypositie in bepaalde gebieden. De tech-sector krijgt schok na schok, Huawei voorop.

Er waren wat bijstellingen van de economische  groeicijfers voor het eerste kwartaal. Italië 0,2% (0,2% lager), VS 3,1% (0,1% lager).
De Amerikaanse huizenmarkt verbetert minder dan verwacht. Pending home sales omlaag. Hypotheekaanvragen even omlaag (de rente is nu zo laag dat er flink wat herfinancieringsactiviteit gaat komen). Huizenprijzen maar 0,1% omhoog vorige maand en op jaarbasis neemt de stijging nu toch flink af. Toch nog wel goed voor minstens 0,2% extra BNP-groei, maar niet de verwachte 0,5% extra.
Het consumentenvertrouwen is nog torenhoog en steeg zelfs flink verder tot half mei. Persoonlijk inkomen +0,5% en uitgaven +0,3%, iets beter dan verwacht. Initial claims werkloosheid weer zeer laag (215.000, de stijging enkele weken geleden was kennelijk voorbarig)

Bij monde van vicevoorzitter Clarida van de FED werd duidelijk dat de FED een put onder de markt blijft leggen, maar niet preëmptief te werk gaat. Data dependent, waarbij ook gekeken wordt naar de signalen van de beurzen en de macro in het buitenland. Er worden nu drie renteverlagingen ingeprijsd voor de verkiezingen in 2020. De rente klapte wereldwijd in elkaar, het recessiesignaal van de omgekeerde rentecurve verergerend. Dat signaal geldt voor na ongeveer één jaar, op korte termijn, korter dan zes maanden, zou vrijwel iedereen van zijn stoel vallen als er een recessie op zou treden in de VS.
De kerninflatie PCE steeg 0,2% over inflatie, in lijn met de verwachtingen van de markt en de FED (=geen noodverlaging van de rente hierdoor)

De handelsoorlogen beginnen nu wel door te werken in lagere winstverwachtingen, maar zonder nog hogere tarieven (zonder de 25% op de $300 miljard importen uit China die nog onbelast zijn en zonder 5%+ op Mexico) blijven de winstverwachtingen nog steeds heel goed overeind. Er is de normale erosie van de bijna altijd te hoge bottom up verwachtingen, nog niet erger dan normaal. Dat kan komen bij langdurig durende handelsoorlogen en bij nog lagere olieprijzen na de dreunen van vorige week op de snel te hoog wordende voorraden in de VS (de vraag verwachtingen duikelen).


Mueller haalde zijn gram (o.a. over ontslag van zijn protegee Comey) door te stellen dat Trump niet onschuldig is en door het congres aangepakt moet worden. Pelosi is voorlopig nog zo wijs hier niet in te trappen. Biden als baken van rust en veiligheid profiteert van de enorme onzekerheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten