13 oktober 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Liu en Trump kwamen tot een minideal in de handelsoorlog waarbij afspraken gemaakt werden over bepaalde principes en meer import van sojabonen door China in ruil voor uitstel importtariefverhogingen door de VS  en vooral dat de handelsoorlog stapje voor stapje opgelost moest worden, via partiële verdragen
.
Ook Boris Johnson heeft de Brexit-deal hoop wakker gemaakt bij ook de Europese onderhandelaars. Pond vloog omhoog. Ook hier geweldige vooruitgang die tot grootste deal aller tijden na die van Trump natuurlijk moet gaan leiden.

Powell gaf aan de bankreserves wat groter te gaan maken om problemen met de repo-rente te voorkomen. Hij noemde het geen QE, maar het is wel QE zoals Bernanke dat definieerde.

Geen wonder dat de koersen na maandag omhoog stoven (en dat terwijl er zo veel puts zijn gekocht). Rente in VS veel omhoog, want de handelsoorlog smoes kan niet ingezet worden voor renteverlagingen door de FED. Uit de notulen van de vorige vergadering van de FED bleek dat enige leden vonden dat de markt heropgevoed moet worden richting veel minder renteverlagingen. Maar Powell gaf naderhand wel aan dat bij doorgaande verslechtering van het macroplaatje de rente wel omlaag moet.
En verslechteren doet dat macroplaatje. De nodige marktvorsers zien op basis van betere financial conditions toch verbetering van PMI’s, geldgroei, huizenmarkten, vreemd (niet in lijn met ontzettend teleurstellende ISM’s) herstel economic surprises, sterke arbeidsmarkt met zeer weinig initial claims voor werkloosheid. Green roots.  Niet in lijn met dalende ISM’s, dalende orders, scherp dalend vertrouwen CEO’s, dalend aantal vacatures (jolts rapport), dalend vertrouwen midden- en kleinbedrijf volgens surveys van NFIB, dalend vervoer over het spoor, zwakte wereldhandel,  voorraadcorrectie, normale terugval van detailhandelsverkopen na recente overmatige stijging, afzwakking groei werkgelegenheid vooral ex overheid, etc.

Koersen gaan bij al die macro-ellende naast hulp door monetaire verruiming ook niet erg omlaag, omdat al die verkopen door particulieren worden opgevangen door inkoop eigen aandelen door bedrijven. Ze moeten daar vaak wel wat extra schulden voor maken, maar bij de huidige lage rente meestal geen probleem.

Inflatie was 0,1% lager dan verwacht in de VS. prijzen vorige maand gemiddeld onveranderd. Kerninflatie-index +0,1%.

Japan lijdt onder de verhoging van de BTW. lagere orders machines.
Economic surprises negatiever in Eurozone. Industriële productie daalde onverwacht met 1,4% op jaarbasis in Frankrijk. Italië -1,8%.

Het winstseizoen over het derde kwartaal gaat komende week losbarsten. Er waren verbazend weinig winstwaarschuwingen, overigens een contrair signaal. In de VS verwacht men 2,7% lagere winsten, maar meestal valt dit zo’n 3% mee. Deze keer is dat wat moeilijker door de sterke dollar, winstdalingen buiten de VS en margedruk door o.a. de handelsoorlog en onverwachts niet stijgende producentenprijzen (kern PPI zelfs iets omlaag vorige maand). De markt vreest de guidance voor komende kwartalen, maar minder dan in augustus.

Trump beging een stommiteit met het weghalen van troepen in Syrië en het geven van een vrijbrief aan Erdogan om een deel van Syrië te bezetten. Zelfs diverse republikeinen waren boos. Europa ook, maar dat staat zoals wel vaker  machteloos.

En Warren wordt populairder (plaatje Strategas)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten