19 oktober 2019

Een woelige politieke week in de VS en het VK

Boris Johnson lukte het zo waar met de hulp van de listige Ierse eerste minister om een Brexit-deal door de EU te loodsen.  Noord-Ierland wordt half van het VK afgesneden en de grens met de EU door de zee met verrekeningen achteraf. Noord-Ierland tegen, maar toch, een deal. En het kwam nog niet door het parlement. Weer uitstel van behandeling. Niet op tijd meer om op 31 oktober alle wetgeving voor een Brexit erdoor te krijgen, maar geen no deal, maar heel misschien toch weer wel no deal. Verkiezingen? Het zal moeten, maar het gaat moeizaam. De oppositie gunt Johnson niet dat hij met 'deal done' de verkiezingen in kan, ze spreken hem liever daarna aan op de slechte economie, d.w.z. ze hebben uitstel nodig van de verkiezingen.

Amerika. Daar tikte het congres (democraten inclusief flink wat republikeinen)  Trump op de vingers voor zijn roekeloze Syrië-politiek. Volgens onze ambassadeur van de VS (die eerder al stellig wist te weten dat wij in ongenade vallende politici verbrandden en bejaarden in groten getale afmaken) was dit echter de schuld van Nederland dat al eerder troepen terugtrok omdat wij het voldoende veilig achtten, net als Trump. In de senaat kwam het niet zo ver, al hoewel Romney flink tegen Trump tekeerging.
Trump pakt de impeachmentprocedure op zijn Trumps aan. Hij verdubbelt de redenen waarvoor hij in de problemen zit en werkt niet mee.  

Peggy Noonan, een goede, gezaghebbende (republikeinse) columnist van de Wall Street Journal en adviseur van Reagan, waarschuwde in de WSJ: pas op, Trump zou toch wel eens afgezet kunnen worden. Wat er nu ligt over Oekraïne is volstrekt onvoldoende, maar de ambtenaren van de buitenland politiek getuigen veel te graag voor congres. Het zou zo maar kunnen dat ze wel met bewijs komen dat de regering Trump corrupt is, op behoorlijke schaal doet aan omkoping. Trump is omringd door tweederangs ambtenaren die hem onvoldoende beschermen, hem verkeerde dingen laten doen uit onkunde [Pompeo had onmiddellijk moeten ingrijpen toen Trump om onderzoek Biden vroeg aan Zelinsky, dat moet de president niet zelf doen en al helemaal niet openlijk].
Enorm veel boze reacties gericht aan Peggy, maar ze toont een risico. Haar column was het meest aangeklikte verhaal van de dag bij WSJ
Trump vroeg openlijk of China Biden kon zwart maken [dat doet China uit principe niet]. Hij liet de G7 openlijk uitnodigen om volgend jaar op zijn resort in Miami Florida bijeen te komen. Corruptie roepen de democraten in koor. Trump doet te veel aan zelfverrijking via het presidentschap. Precies waar Peggy Noonan voor waarschuwde: ga toch niet zo in het grijze gebied zitten, dadelijk pakken ze je nog ook. Openlijke in plaats va stiekeme corruptie is ook corruptie.
Ondertussen neemt senaatsvoorzitter McConnell aan dat het congres wel tot een impeachment gaat komen. Hij komt niet met een snelle procedure om tot verwerping te komen, maar hij gaat er 5-6 weken voor uittrekken. Dat kost veel tijd voor de campagne voerende democratische senatoren en is gunstig voor Biden (en major Pete, het alternatief voor Biden). Afgelopen week daalden de kansen van Warren volgens de polls en wedkantoren en aandelen healthcare konden daardoor outperformen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten