10 oktober 2019

We staan weer onder Joost


De AEX is sinds mei 2018 niet opgelopen. Na de valpartij in februari 2018 volgde er herstel tot mei. Een hoogtepunt was precies op de dag dat mijn zwager tamelijk plotseling overleed. Dat kon er ook nog wel bij, verzuchtte mijn zus, net op de dag met de hoogste koersen, ongelukkig voor de successiebelasting.  Later werden de koersen nog ietsje hoger, maar bij de kerstdis stond alles toch duidelijk flink lager. In 2019 volgde herstel, maar niet echt tot duidelijk hogere koersen dan toen Joost stierf. En na de kleine dalingen van de afgelopen weken staan de koersen dus weer beneden Joost. Het gaat allemaal langzaam. De macro verslechtert, maar het monetaire beleid verbetert. Dat hield elkaar tot op heden in evenwicht. Of dat zo blijft is de vraag, want marginale verslechtering van de macro leidt tot steeds meer schade aan de winstverwachtingen en marginale verbetering van het monetaire beleid leidt tot steeds minder (verwachte) verbetering van de macro.
Morgan Stanley berekende dat de monetaire verruiming nu ongeveer 0,75% bijdraagt aan de groei (via huizenmarkt en meer leningen op duurzame goederen). Echter, dat aankopen van dure dingen laat men steeds meer achterwege



Ik houd vier voorspellende recessiesignalen voor de VS in de gaten: de yield curve (die heeft een niet mis te verstaan recessiesignaal gegeven binnen ongeveer een twee jaar), de groei van de werkgelegenheid onder 150.000 per maand op jaarbasis (de officiële cijfers staan hier nog net boven, maar inclusief de aangekondigde neerwaartse herziening van 501.000 niet meer), dalende winstmarges (dat is al gaande, de herziening van de winsten in de Amerikaanse economie laten dit overduidelijk zien, vooral bij small caps) en te lage grondstoffenprijzen (olie WTI onder $50 en koper onder 2,50). De olieprijs zit bijna in de gevarenzone.

Het draait erom of er een recessie komt in de VS binnen 9-12 maanden. Zo niet, dan horen beurzen omhoog te gaan. Zo wel, dan gaan koersen meestal omlaag.

En dan is er nog het gevaar van ‘shallow recession’ , een lange periode met ongeveer nulgroei. Wat dan? Waarschijnlijk is dit geen goed nieuws voor de beurs.

Presidentsverkiezingen? Nog vier jaar met die wilde Trump? Elisabeth Warren nog veel erger? Allebei geen goed nieuws voor de beurs.
Voorlopig is het evenwicht er nog steeds: geen te groot recessierisico, geen duidelijk macro herstel. Zo dobberen we maar door rond niveau Joost





Geen opmerkingen:

Een reactie posten