27 oktober 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Stijgende beurzen en lange rentes vooral op de liquiditeitsinjecties van de centrale banken (zowel China als de FED (door repo crisis)) en uiteraard ook de opnieuw weer zeer grote vooruitgang in de handelsbesprekingen met China. Liu heeft zelfs met Lighthizer gesproken over een fase 1 deal en Navarro moest dat tandenknarsend toelaten. Het (beperkte) macronieuws was aan de zwakke kant (vooral de flash PMI's wereldwijd), maar ongeveer zoals verwacht. Duitse IFO probeert te stabiliseren/verbeteren, zo legt men uit.Het winstseizoen verloopt iets boven normaal goed, met meevallende guidance voor het vierde kwartaal. De 2020 winsten staan echter onder druk door Brexit en meer geloof in langdurige handelsoorlogen.

Draghi deed zoals alom verwacht niets op zijn laatste vergadering als voorzitter van de ECB en Lagarde mag nu de puinhoop van het overmatig negatieve beleid voortzetten.

Democraten zetten belangrijke stappen richting impeachment van Trump in het congres via getuigenissen van met name de ambassadeur van Oekraïne. Machtsmisbruik van Trump is overduidelijk, enige corruptie ook. Dit is waarschijnlijk niet genoeg om voldoende republikeinse senatoren richting afzetting van Trump te bewegen, maar de kansen op afzetting zijn wel gestegen.
Wedkantoren zagen de kansen van Warren afgelopen week verminderen ten gunste van Biden en Buttigieg (Facebook doet steeds meer om te voorkomen dat Warren het wordt). Meer geruchten over een eventuele kandidaatstelling van Hillary (vrij kansloos, maar er is paniek in Silicon Valley en bij de financials en die roepen om nieuwe kandidaten tegen Warren)).

De staking bij General Motors lijkt te gaan zorgen voor een slecht cijfer (-75.000 hierdoor) voor de werkgelegenheidsgroei vrijdag.

De iets gestegen rente zorgt nu al voor afnemende hypotheekaanvragen in de VS. Verkopen bestaande woningen viel tegen, nieuwe huizen was OK. Verdere krimp van vervoer per spoor. Iets lagere bezettingsgraad hotels. Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan verzwakte iets (0,5), zoals verwacht, maar staat nog behoorlijk hoog en boven recente dieptepunten.

Xi zei dat blockchain technologie zeer belangrijk gaat worden en dat zond de koers van bitcoins tot 40% omhoog en dat terwijl deze naar benden was doorgebroken toen het niveau van 7777 niet hield.

Brexit is uiteraard uitgesteld om de benodigde wetgeving beter te kunnen bekijken, want uitstel  dat wil de meerderheid van de politici altijd. Er komen verkiezingen, maar het besluit/ stemming hierover wordt uitgesteld.

Grote protestacties van boeren tegen de stikstofwetgeving om het klimaat te redden gaan samen met het stilvallen van vergunningen zorgen voor tegenvallende groei in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten