31 oktober 2019

Havikachtige verlaging van de rente door de FED, lange rente daalt toch


De FED verlaagde zoals alom verwacht de FED-rente met 0,25%. Powell liet (veel te) goed doorschemeren dat hij een pauze wilde in de renteverlagingen. Nee, beslist geen renteverlaging in december. Twee FED-leden stemden tegen de renteverlaging, ze wilden de huidige rente handhaven. Bullard stemde in met de renteverlaging, terwijl hij de vorige keer een grotere renteverlaging wilde.

Powell gaf een optimistische visie over de Amerikaanse economie die door zal blijven groeien en ,als het goed is en monetaire stimulering weer eens prima werkt, harder dan het huidige tempo en hij verwacht snel een fase 1 handelsdeal met China. Hij zet er vol op in dat de Amerikaanse economie na tien jaar bijna mid cycle zit en hij klaar is met renteverlagingen, zoals ook het geval was in 1995 en 1998 onder Greenspan. Hij moet ook wel, want als hij aankondigt dat hij voor de vierde keer de rente gaat verlagen, dan is dat een verlaging meer dan elke mid cycle verlagingscyclus en geeft daarmee aan dat het niet een mid cycle verlaging is, maar end cycle. En end cycle gaat naar recessie. Die boodschap wil hij absoluut niet uitstralen. Nee, het gaat dus uitstekend en je moet optimistisch blijven, dan komt er geen recessie. Trek je knip, anders kijkt de kerstman sip. Koop dat te dure huis en die mooie van alle nieuwerwetse elektronische snufjes voorziene, wel erg prijzige auto. Mid cycle betekent dat aandelen 15% omhoog kunnen. End of cycle is misschien nog een beetje omhoog en nog even stabiele koersen, maar daarna omlaag.

Als de groei wel behoorlijk gaat afzwakken in de VS, zal deze havikachtige praat Powell duur komen te staan. Een stevige fout en dat na de vorige grote fout van de laatste renteverhoging, overduidelijk een te veel, eind vorig jaar.

De groei over het derde kwartaal viel mee, maar het gaat niet goed met het vertrouwen, de (import)groei in China zwakt af en daarmee de wereldhandel, de opgeslagen Amerikaanse olievoorraden groeien te hard (teken van afnemende groei). Het vertrouwen begint last te krijgen van onzekerheid rond impeachment van Trump (veel te veel gedoe hieromheen), Brexit (het gaat dus echt gebeuren). Een echte handelsdeal lonkt nog niet echt, al lijkt Trump nu echt in alles te willen toegeven om de groei-afzwakking in het verkiezingsjaar echt te stoppen.

Na de rentestijgingen voor Amerikaanse (en Europese) staatsleningen, lijkt de rente weer te dalen. De Amerikaanse rente curve is nu vlak rond 1,59% tot 5 jaar. Hogere looptijden hebben een ietsje hogere rente. Maar dat ietsje hoger lijkt (dat is uiteraard onzeker) af te zwakken, vervlakking van de rentecurve dus. Niet in lijn met de positieve economische boodschap van Powell, maar voorlopig wel in lijn met een tijd pauze in renteverlagingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten