6 oktober 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De groei van de werkgelegenheid in de VS was 136.000 volgens de eerste schatting, iets lager dan verwacht, maar met minder groei van de tellers van de census 2020 dan verwacht en 45.000 opwaartse herziening van de vorige maanden. Loongroei was 0 waardoor op jaarbasis er een afzwakking was van 3,2 naar 2,9%. Werkloosheid nam 0,2% af tot 3,5%, laagste niveau in vijftig jaar.
ISM manufacturing steeg niet zoals verwacht werd, maar daalde 1,3 naar 47,8 (Markit PMI steeg en bleef wel boven 50). Vooral exportorders zeer slecht. ISM non manufacturing veel zwakker dan gedacht 3,8 omlaag naar 52,6. De ISM's wijzen op nu ongeveer 1,5% groei.
De FED beloofde extra liquiditeit van $ 75 miljard om repo-markt te steunen.
Dit was genoeg reden voor behoorlijke daling van de rente in de VS (maar nog geen record lows) en de daling van de S&P500 was daardoor (en door vooruitzichten op een prachtige deal met China volgende week volgens Kudlow) gering. Markten waren donderdag uitermate oversold geworden volgens de techneuten na die daling van top van een paar procent. Er waren erg veel puts versus calls aangeschaft. Erg veel aandelen noteerden onder 10 weeks gemiddelde. Alleen het leiderschap van de FANG-aandelen laat voorlopig de markten in de steek (o.a. door groeiende angst voor Elisabeth Warren).

 Vervoer per spoor 7% lager dan vorig jaar. Hypotheekaanvragen voor kopen huis grillig omhoog. Initial claims voor werkloosheid blijven extreem laag. Nieuwe orders daalden 0,1%. Het handelstekort van de VS liep iets op ondanks lagere importen uit China en minder olie-importen.

PMI's waren slecht in de wereld, met uitzondering van China. De kleine dalingen in Europa en Japan waren conform verwachting. Dankzij China was er globaal toch een kleine verbetering van de PMI's. Daardoor is er hoop gekomen dat de VS met wel een verslechtering water bij de handelswijn gaat doen met China. Voor Europa geldt het omgekeerde: na een uitspraak van de WTO over onrechtmatige subsidiëring van o.a. Airbus verhoogde Trump de importtarieven voor Europese kaas, wijn en vliegtuigen. Misschien betekent dit een uitbreiding van de handelsoorlogen. Grotere onrust in Hongkong lijkt ook ongunstig voor een handelsdeal.

Er was weer het nodige gedoe over impeachment van Trump vanwege onderzoeken naar Biden.  Impeachment dreigt te worden goedgekeurd in congres, maar de senaat zal deze impeachment niet doorzetten (republikeinen tegen en er is 2/3 meerderheid nodig). Kansloos dus, beïnvloedt koersen niet, anders dan door hogere kansen voor Elisabeth Warren door problemen van Biden en de gezondheidsproblemen van Sanders. Pence en Pompeo zijn nu ook enigszins besmet door Oekraïnegate.  Polls geven aan dat afgelopen paar weken duidelijk meer mensen vinden dat Trump maar impeached moet worden, maar weinig republikeinen en 41% van de als onafhankelijk bestempelde groep kiezers zijn voor impeachment. Dit beïnvloedt de kansen van Trump op herverkiezing nog niet negatief.

Boris Johnson zit steeds vaster op het pad van Brexit per 31 oktober, eventueel zonder deal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten