20 oktober 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Nadere analyse van de handelsdeal van Trump met China bracht de nodige scepsis naar boven en niet nog meer blijdschap. Uiteindelijk ondertekende China afgelopen week toch wel de deal, het was zoals de VS had aangegeven.
Er kwam een Brexit deal van Johnson met de EU, maar uiteraard werd de beslissing in het Britse parlement uitgesteld, want dat doen politici liever dan beslissen.
Trump kreeg een buslading kritiek over zich heen vanwege Syrië en ook dat hij de G7 top volgend jaar in eigen resort gaat houden (en daar menig dollartje aan over houdt). Impeachment door congres bijna zeker, senaat zal hem wel vrijspreken na 5-6 weken gedoe.

het macro nieuws was zeer slecht, de rente reageerde hier nauwelijks op en ook de beurzen deden bijzonder weinig. De aftrap van het winstseizoen bracht ook weinig reuring.

De economische groei in China was 6,0%, en dat was 0,1% lager dan verwacht. Groei is altijd als verwacht of 0,1% hoger, dus dit was een stevige tegenvaller. Andere cijfers van China waren wel in de prik, maar het is duidelijk: China heeft last van de handelsoorlog. En van de enorm veel hogere prijzen voor varkensvlees (door veel te zachtzinnige bestrijding varkenspest).

In de VS daalden de retail sales met 0,3% terwijl een stijging was verwacht. Industriële productie -0,4% (deels door staking bij GM). Leading indicators -0,1%. Hypotheekaanvragen voor koop huis omlaag, starts omlaag, initial claims werkloosheid iets omhoog. Vertrouwen huizenbouwers volgens NAHBMI wel flink omhoog. Voorlopers op de ISM: Empire State survey ietsje omhoog, Phillyfed flink omlaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten