27 oktober 2019

overpeinzingen


Repo markt in VS onder grote stress: banken zijn kennelijk geforceerd liquiditeit aan het maken en daardoor moest de FED grote liquiditeitsinjecties geven. $100 miljard dinsdag en donderdag/vrijdag beloofde men $60 miljard extra. Kennelijk is zelfs dit nog niet genoeg. De vorige QE’s waren maar kinderspel bij deze QE die van de FED geen QE mag heten. Dit is geen teken van een blozend gezond bankwezen, meer in lijn met wat McKinsey afgelopen week meldde, namelijk dat ongeveer de helft van het bankwezen in de wereld onvoldoende reserves heeft om een echte economische neergang goed te kunnen overleven.

Kyle Bass piepte bij Hedgeye dat balansen van de banken van Hongkong in enkele jaren zijn gegroeid van 300% naar 850% van het BNP van Hongkong (de niveaus van de hoogtijdagen van de IJslandse banken vlak voor ze omvielen).
Alom zorgen over de sterkte van banken, nu niet langer alleen om die in Zuid-Europa. China gaf grote liquiditeitsinjecties en de ECB belooft ook veel extra liquiditeit. Het lijkt een beetje op 2008, toen problemen in de geldmarkt ook werden weggewuifd. Een beetje, want er is geen crisis op de vastgoedmarkt en er lijken geen banken om te vallen die too big to fail zijn.

ABN AMRO verlaagde de spaarrente naar 0,01% en dat zet aan tot extra sparen, meer somberheid over het te bereiken pensioen en tot waarschuwingen vooral niet veel geld onder de matras te gaan leggen.

Uiteraard gaan aandelenkoersen omhoog als centrale banken zo met liquiditeit strooien. Eigenlijk afgelopen weken maar erg weinig, maar misschien komt er nog aanzienlijk meer. De markt ziet dit nu als een signaal dat de aandelenbeurs aangeeft dat de economische groei gaat aantrekken, maar dat hoeft dus helemaal niet het geval te zijn.
  
Jeff Miller met zijn altijd interessante weekend column op a dah of insight blijft optimistisch. Hij ziet de PMI’s stabiliseren en daarna herstellen net zoals eind 2015/2016 gebeurde http://www.capitalspectator.com/is-the-slowdown-in-us-manufacturing-stabilizing/ . De FED zal daardoor meer havikachtige geluiden laten horen waarop de markten misschien tijdelijk slecht reageren. Centrale banken injecteren liquiditeit, financial conditions verbeteren. Het gaat redelijk goed met de winsten. 2019 winstverwachtingen gaan omhoog door de meer dan normaal meevallende winsten over het derde kwartaal en redelijk goede guidance voor het vierde kwartaal. De markten zitten te veel in over impeachment van Trump en de kansen van Warren, over de handelsoorlogen. Het sentiment van beleggers is veel te negatief, niet in lijn met een economische groei die vrij goed is in de VS en duidelijk niet in een recessie zit. De macro data lijken aan te geven dat er geen recessie komt. Na tien jaar zitten we ongeveer halverwege in de cyclus, niet laat in de cyclus. De rentecurve is weer aan het normaliseren en dat zien veel mensen als gunstig ook al gebeurde dit ook vlak voor elke recessie.
Jeff Miller c.s. zien bevestiging van hun geloof in green shoots, ontluikend economisch herstel, in de opmars sinds begin oktober van value versus growth. Low volatility is heel duur geworden (zoals ook hoort als de FED de rente verlaagt/ zeer laag belooft te houden).
Zeer negatief sentiment bij all time highs. Ietwat vreemd, maar in lijn met gedachte dat de grote koper in de markt het bedrijfsleven zelf is via buybacks en dat dit alleen maar goed kan gaan bij een negatief sentiment van beleggers. Het wordt pas echt gevaarlijk als bedrijven gaan zeggen dat ze minder aandelen gaan terugkopen vanwege onzekerheid/ angst voor recessie, handelsoorlogen.

N.B. Beleggers kunnen terecht negatief zijn, zoals in 2008, al ruim voor het faillissement van Lehman Brothers. Contrair op sentiment werkt lang niet altijd. Wel natuurlijk als de beleggingszorgen onterecht blijken.

Komt er geen recessie in de VS dankzij hoog vertrouwen in Trump (zijn dalende approval rate (vaak een leidend signaal voor consumentenvertrouwen) blijkt dan fake news) en de FED (never fight the FED, ook al laat de ECB zien dat nog lagere rentes de groei-afzwakking nog niet stuiten) en werkt de neergang buiten de VS deze keer niet door in de macro van de VS  en zijn we echt pas halverwege de cyclus, dan zijn de zorgen onterecht. Maar als er wel een recessie komt, of ongeveer even waarschijnlijk, een lange periode met minder dan 1% economische groei in de VS, dan gaat het niet goed met de winsten en daarmee samenhangend ook meestal niet met de waarderingen.

Net als vorige week daalden de verwachtingen voor de winst per aandeel van de S&P500-bedrijven met ongeveer 0,75 (nu 174). Deze daling is groter dan normaal (structureel boven 0,35 is te veel om te geloven in stijgende winsten).
Winsten over het derde kwartaal vallen ongeveer normaal mee, maar analisten beginnen extra bij te stellen voor meer geloof in blijvend negatieve invloed van handelsoorlogen en Brexit en daarmee daalt de verwachte winst over 2020.
  
De wall of worry is hoog en kan zelfs nog hoger worden



zo simpel was het vanaf 2010: kopen onder trend, verkopen bij te ver boven trend. helaas blijft de wereld meestal niet zo simpel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten