4 augustus 2011

paniek en vlucht naar real assets


Diverse strategen gooiden de handdoek in de ring. Het gaat volgens hen niet meer goed komen. Vooral in Europa gaat het helemaal mis. Bijna nog nooit vielen de kwartaalwinsten zó tegen. De eurostaatsleningencrisis kan alleen maar erger worden. De besmetting van de groei van Duitsland en andere kernlanden van de EU is nabij. Frankrijk zet alle middelen in om een downgrade te voorkomen, maar valt samen met de rating van de VS. Het Europese EFSF heeft een Mickey Mouse omvang en kan de aanvallen op Spanje en Italië niet afweren. Hoe meer Berlusconi aan het zeggen is dat het allemaal zo geweldig gaat, des te meer is men overtuigd van het faillissement van Italië.
Als de groei eenmaal 1,5% is in de VS op jaarbasis dan volgt immers altijd een recessie. De winstschattingen gaan dan als een baksteen vallen. Graham Secker van Morgan Stanley zag een normale groei van 3% in de VS als onwaarschijnlijk en een recessie als het meest waarschijnlijke scenario en dan moeten de koersen nog zo'n 30% omlaag. QE3 is bijna een zekerheid en Bernanke wordt de toegang tot Jackson Hole ontzegd als hij daar niet iets anders gaat verkondigen. QE3 gaat overigens niet werken want het verhoogt de inflatie alleen maar via hogere grondstoffenprijzen en de reële inkomens ploffen zo nog verder in elkaar. Waar moet de groei in de VS nog vandaan komen? Hij vindt verder dat er veel te weinig pessimisten zijn en capitulation is nog ver weg (alleen bij hem goed zichtbaar).

Andere strategen zoals Trennert zeggen nu ook dat de kans op een recessie in de VS meer dan 50% is in 2012 en in 2011 een dikke 35%. Hoe kon Obama toch zo dom zijn en deze werkloosheidbevorderende bezuinigingen accepteren.

En wat roepen al die strategen in koor: koop real assets als goud, geen obligaties of aandelen. Dan moet je je toch achter de oren krabben en denken dat aandelen van veilige multi nationals toch de veiligste real assets zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten