1 augustus 2011

ISM valt tegen, hoop op betere retail sales gesteldIk vergelijk het pad van de ISM, het survey dat de belangrijkste barometer is van het Amerikaanse bedrijfsleven, de laatste twee jaar elke maand met het gemiddelde van na afloop van een serieuze recessie in de VS. Vorige maand hoopte en dacht ik nog dat de ISM boven hte gemiddelde pad kon blijven, maar dat gebeurde niet. Gaandeweg de maand dacht ik al aan 52, maar de daling is iets groter geworden. De Phillyfed gaf hoop op een ISM van 54.

Nieuwe orders kwamen onder 50. Verrassend was dat het cijfer voor voorraden daalde (dat steeg veel bij bijvoorbeeld GSAI).

De daling/stijging van de ISM is gewoonlijk in lijn met de ontwikkeling van de retail sales (zie eerste plaatje). In het begin van 2011 was de ISM te veel gestegen vergelken met de retail sales en nu is hij te veel gedaald.
De retail sales moeten nu gaan stijgen en dat zal wel gebeuren (autoverkopen gaan omhoog),maar als er geen herstel komt en de initial claims voor werkloosheid weer stijgen, dan komt de dubbele dip.

N.B. de woeste beweging in 2005 werd veroorzaakt door de orkaan Katrina die tijdelijk de retail sales erg drukten, maar daarna werd dit weer ingehaald
De economische logica zegt dat de retail sales nu te ver onder trend zijn en zullen herstellen als er geen schok komt (zoals Italië toch failliet, debt ceiling valt naar beneden, opstand in Saoedi-Arabië, Al Qaida vergiftigt het drinkwater, een nog grotere aardbeving in Japan etc)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten