4 augustus 2011

Waarom er nog geen recessie komt in de VS


Er zijn ook goede redenen waarom er geen recessie in de VS op korte termijn hoort te komen:

1. De rentecurve is steil, de liquiditeit van centrale banken is explosief, de creditrente is laag. Recessies worden altijd voorafgegaan door monetaire verkrapping en er is altijd een signaal vanuit een omgekeerde rentestructuur (korte rente hoger dan lange). De banken van centrale banken nemen dit als belangrijkste variabele om een recessie te voorspellen. Die modellen geven een kans van bijna 0% op een recessie.
2. De winstmarge van het bedrijfsleven is hoog en stijgend. Recessies beginnen pas geruime tijd nadat de winstmarges gepiekt hebben. Eerst pieken de winstmarges en daarvoor moet eerst de output gap dicht zijn. Het bedrijfsleven gaat in de huidige situatie niet ineens sterk minder geld uitgeven, zoals moet om een recessie te krijgen.
3. De huizenmarkt is nu zo slecht en de bouwactiviteiten zo laag, dat dit geen terugval van betekenis kan veroorzaken.
4. De consumptie is aan het herstellen van de terugval in de autoverkopen. Een recessie wordt nooit veroorzaakt door lagere consumptie alleen (er is hulp nodig van voorraden en vaste investeringen).

Misschien wel de belangrijkste reden om de plotselinge recessievoorspellingen niet te geloven is er een vanuit Behavioral Finance: men was te optimistisch met de voorspellingen voor 2011 en past nu de voorspellingen overdreven erg naar beneden bij. Economen wordt toch altijd al verweten dat ze recessies niet zien aankomen en een deel van de economen wil dit niet nog een keer laten gebeuren, vooral ook niet omdat ze vol achter het verhaal van Reinhart Rogoff staan dat deleveraging een permanente staat van semi of hele recessie veroorzaakt. D.w.z. als het ook maar een beetje kan wil men een recessie voorspellen.

De belangrijkste reden om wel in een recessie te geloven is de vraagschok. Als die er niet is dan is er geen recessie, als die er wel is kan een recessie onmiddellijk optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten