6 augustus 2011

Oorvijg S&P aan politiek, Bush tax cuts moeten weg


De S&P heeft even tijd genomen om zijn oorvijg aan de politiek te geven. Slordig, die foute berekeningen, maar die waren niet van invloed op het oordeel: de poltiek maakt er een zooitje van en kan het nergens over eens worden.
De tekorten zijn te groot en de netto staatsschuld/BNP gaat daarom stijgen. S&P heeft de moed opgegeven dat de Bush tax cuts voor de rijken wordt opgeheven na de verkiezingen in 2012 en dat geeft het laatste zetje voor de dwongrade.
Ze geloven niet dat er voor $2400 miljard bezuinigd gaat worden en dat bedrag is al niet groot genoeg voor schuldstabilisatie ,uitgaande van lage economische groei en inflatie. De laatste herziening van de BNP groei was ook een dolkstoot in de rug van de debiteurenkwaliteit van de VS aldus S&P.

Wat gaan de markten hierop doen? Het creëert onrust, maar die is al zo groot, dat dit niet hoeft op te vallen. De markt is al flink vooruitgelopen op een downgrade van S&P. Op de geldmarkt zijn de korte beleggingen nog wel van de hoogste kwaliteit aldus S&P (A1+). De verstoring hoeft niet zo heel groot te zijn, vooral ook omdat de FED paraat staat met nieuwe liquiditeit. De onzekerheid is uit de markt, daarom zou een en ander nog mee kunnen vallen (zo lang politici geen domme dingen zeggen over/in de PIGS en men zich niet te veel zorgen gaat maken over de rating van Frankrijk, nu het de rentespreads heeft die voorheen België had). Maandag komt S&P met een enorme portie verse downgrades en dat zal niet zo bevorderlijk zijn voor het sentiment. Maar de financials zijn al heel erg veel gedaald en al te goedkoop geworden, zo veel hoort er nu ook weer niet af te gaan, misschien gaan de sterke jongens als JP Morgan wel omhoog.
Sommigen zien de Tadawul index van Saoedi-Arabië als de leidende beurs. Deze is 5,5% omlaag vandaag (maar dit is vooral een graadmeter voor de olieprijsvooruitzichten en revoluties in het Midden Oosten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten