1 augustus 2011

BNP groei VS en Chicago Activity IndexDe vorige week zijn de groeicijfers van het Amerikaanse BNP voor het verleden herzien. De groei in het eerste kwartaal was plotseling slechts 0,4% en de 1,3% van het tweede kwartaal is ondnaks het lage cijfer een versnelling.
De ISM, de barometer van het bedrijfsleven, had deze beneden trend groei niet gesignaleerd. De winsten zijn dan ook veel beter dan de magere groei aangeeft.

De Chicago Activity Index (CAI), een samenvatting van 85 surveys, had de lage groei wel gesignaleerd. Als de CAI 0 is, dan is de groei op trend (3%).
Als de CAI boven 0,7 komt dan komt er inflatie en vooral boven 1 gaat de FED dapper de rente verhogen. Als de CAI beneden 0,7 komt dan dreigt er deflatie en een economische recessie. Tijd voor de FED om dan QE3 (of QE4 etc) uit de kast te halen.

De CAI laat een terugslag na 2009 zien die vergelijkbaar is met die na 2001. En nu maar hopen dat we nu de upswang krijgen van na 2003. D.w.z. de vergelijking met 2005-6 die steeds gemaakt wordt, kan wellicht dadelijk ingeruild worden voor de positive variant (het is 2003) of een negatieve variant (de dubbele dip komt alsnog).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten