30 augustus 2011

Consumptie trekt sterk (0,8%) aan in VS in juli


De beren voor de groei in de VS hadden een moeilijke dag vandaag. De consumptieuitgaven (PCE) trokken in reële termen met 0,8% (niet geannulaliseerd) aan in juli en maken een groei van de consumptie in het derde kwartaal van 2,5% aannemelijk, ook als er geen groei meer komt over augustus en september (dat kan best gezien de paniekstemming en nu zaken als de orkaan Irene).
Een en ander betekent dat er weer opwaartse bijstellingen voor de groei in het derde kwartaal komen (1% groei is te weinig), dat is een omslag in de trend.
Het plaatje van Calculated Risk laat zien dat met de julicijfers de stilstand van de afgelopen maanden voorbij lijkt.
Het beschikbaar inkomen groeide maar met 0,3%, maar op jaarbasis is dat niet zo gek als de inflatie gaat dalen zoals aannemelijk is. Gross Domestic Income groeide in 2011 harder dan Gross Domestic Product en dat is een aanwijzing dat de BNP groeicijfers over het eerste half jaar van 2011 iets naar boven zullen worden bijgesteld.
Ook de voorraad huizen niet in foreclosure daalt nu ook gestaag sneller (14% op jaarbasis nu) en dat wijst op verbetering van de huizenmarkt.
Een en ander wijst ook op groei van de industriële productie en dat strookt weer niet met ISM's van beneden de 50 zoals de consensus nu is. Een cijfer beneden de 50 is mogelijk, maarr een stijging daarna lijkt het meest plausibel als er geen nieuwe schok komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten