5 augustus 2011

QE3 als inflatieverwachting weer < 2% (=S&P 1150)


Bianco vergelijkt de laatste tijd de impliciete inflatieverwachting met de S&P500. De correlatie hiertussen is sinds augustus vorig jaar (aankondiging QE2 op FED synmposium in Jackson Hole) 94%.
Die correlatie zal niet altijd zo hoog kunnen blijven, maar voorlopig is het verband sterk.
De S&P is nu harder gezakt dan de impliciete inflatieverwachting aangeeft, maar duidelijk is dat de krach op de beurzen de inflatieverwachting in een neerwaartse spiraal aan het duwen is.
Tot voor kort was het hoofdargument dat er geen nieuwe ronde van kwantitatieve monetaire verruiming, QE3, kon komen omdat de inflatie en inflatieverwachtingen te hoog zijn. Vorig jaar was de inflatieverwachting 1,6% en dat was erg laag. Tot voor kort zat de inflatieverwachting rond 2,5% en vlak daarvoor tijdens de oliehausse leek zelfs een multi year high gezet te gaan worden: QE2 zou immers leiden tot hyperinflatie en exploderende grondstoffenprijzen.
Ondertussen is de hausse geëxplodeerd en valt de impliciete inflatieverwachting als een baksteen op de rauwe maag van Bernanke c.s.
Bianco zelf denkt dat een S&P van 1100-1150 genoeg is om QE3 uit te lokken (uitgaand van bijbehorende inflatieverwachtingen van 2% of lager).
Dat zou Bernanke best wel eens kunnen gaan roepen dit jaar in Jackson Hole.
Dat zou verder daling van de beurzen moeten stoppen. Veel mensen denken dat men genoeg geleerd heeft van QE2 en de koersen nu niet zullen stijgen. This time is different. Niet erg waarschijnlijk, als er een nieuwe partij tegen elke prijs op de kapitaalmarkt gaat kopen, dan stijgen de koersen. Ook deze keer gaat dat waarschiinlijk gebeuren bij een nieuwe ronde QE. De Bernanke put is even veel waard als de Greenspan put, al wist deze zijn put beter te verkopen. Helikopter Ben weet overigens echt wel uit te leggen dat er niets depressiever is dan deflatie en geloof in deflatie als je een schuldenprobleem hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten