22 augustus 2011

Redding vanuit Jackson Hole of nieuwe golf van wantrouwen


Over vier dagen begint de Jackson Hole conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole. Dit was vorig jaar het sein voor hervatting van de bull markt (zoals ik toen aangaf in een post) en ook twee jaar geleden bracht het de markten flink in beweging.
Nu wordt meer dan ooit de hoop op een goed werkende peptalk van Bernanke in Jackson Hole gesteld.
Steeds meer mensen worden nu benauwd dat de markt zeer teleurgesteld zal zijn, zoals het altijd pessimistische zerohedge blog (http://www.zerohedge.com/news/bofa-warns-upcoming-desperate-measures-authorities-will-result-another-2008-market-collapse) dat Bank of America's en Citibank's angsten nog ens wat aandikt. Er is volgens BofA $500 miljard aan QE3 ingeprijsd. Men zal zo'n daad van de FED uitleggen als een wanhoopsdaad en daarom moet er een val van de aandelenkoersen komen als in 2008.Er komt volgens Ethan Harris een nieuwe golf van paniekverkopen van gesecuritiseerde beleggingen. Er komt een nieuwe ronde "twist"aankopen in de markt (=omruil van korte obligaties door lange obligaties), iets dat bij QE2 ook niet werkte. QE3 gaat niet werken omdat niemand de extra liquiditeit wil gebruiken, zie de dalen hypotheekherfinancieringen terwijl de hypotheekrente record laag is, zo stelt BofA.

Zulke angsten zijn overigens nu wel nodig om uit te kunnen leggen waarom de aandelenbeurs nog veel verder moet vallen, nu een kleine recessie al is ingeprijsd (en men in de VS kennelijk niet zó wakker ligt van de problemen in Europa).

Meer logisch lijkt de gedachte dat de markt deze keer niet zo onder de indruk zal zijn van de speech van Bernanke, omdat men niet gelooft dat ja/nee QE3 veel goeds of kwaads gaat betekenen voor aandelen.(Barron’s – A New QE? Markets Might Yawn
).

Ondertussen zeggen spreekbuizen van de FED als Hilsenrath in de Wall Street Journal dat Bernanke flink aan het zweten is wat hij moet gaan zeggen om de markten te kalmeren.
Ik denk dat de beurswijsheid "never fight the Fed" nog steeds opgaat: een nieuwe koper van beleggingen tegen elke prijs is bullish voor aandelenbeurzen. Operatie Twist wordt vermoedelijk aangekondigd. Voorlopig blijft de FED de meest winstgevende onderneming in de wereld. QE3 is gebeurd tegen veel lagere obligatiekoersen en de rente die men vangt is veel hoger dan de korte rente waarmee men de aankopen financiert. Als de FED beursgenoteerd was, dan was de koers dit jaar wellicht meer gestegen dan QE2. De te hoge schuld van de Amerikaanse overheid is hierdoor beter houdbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten