13 maart 2016

negatieve rente zorgt voor volatiliteit en kritiek

Wellink gaf weer eens ongebreidelde kritiek, helemaal niet als de president in ruste die het zijn opvolgers niet moeilijk wil maken: 
Rentes van 0%? Negatieve rentes? De ECB gaat veel te ver. Een sprong in het duister. De ECB is onverantwoord bezig, gaat als een kamikazepiloot af op de doelstelling van 2% inflatie en verliest al het andere uit het oog. Het verdienmodel van verzekeringsmaatschappijen gaat kapot en pensioenen worden onbetaalbaar. Zo creëert men juist extra onzekerheid. Alleen maar om de europeriferie verder te helpen, gevaarlijk.
"Ik denk niet dat het beleid van Mario Draghi werkt. Ik denk dat de diagnose fout is. Dokter Draghi blijft maar injecties geven en telkens maar de dosis verhogen, terwijl hij zich zou moeten afvragen of zijn diagnose juist is, of hij het juiste medicijn toepast", aldus Wellink. (je denkt aan de definitie van Einstein van een onnozel iemand: steeds hetzelfde doen, maar toch een andere uitkomst verwachten.

De Nederlandse politiek liet zich ook negatief uit over negatieve rentes. Nog even en we demonstreren op het Malieveld voor hogere rentes.
De beurzen reageerden enigszins zoals de Japanse op de introductie van negatieve rentes. De valuta werd sterker (toegeschreven aan de kredietmaatregelen, aankoop van minder goede kredieten), een daling van de beurzen aanvankelijk en zigzaggende rentes. Uiteindelijk is een steilere rentecurve nodig.
Er is plotseling meer geloof ontstaan in langdurig negatieve rentes vanwege de slechte en steeds onzekerdere economische omstandigheden. Draghi meldde dat die negatieve rentes een blijvertje zouden zijn voorlopig. Een beetje de FED napratend die het had over een considerable time waarin ze de rente niet zouden verhogen.
Negatieve rentes zorgen niet voor een zwakke valuta als je het gemakkelijker (=aantrekkelijker) maakt voor buitenlandse bedrijven om in euro’s te gaan lenen (of in yennen). Ik denk niet dat Kuroda en Draghi dit van te voren voldoende hadden gerealiseerd.


 Monetaire verruiming door centrale banken hebben last van afnemende meeropbrengst. Wat centrale banken in petto hebben als monetaire verruiming kan daarom de markt niet meer zo veel bekoren als voorheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten