6 maart 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het economisch nieuws komt vaak weer iets beter binnen dan verwacht en daardoor is de recessieangst in de VS aan het wegsmelten. De TED-spread daalde weer. Beurzen omhoog. Zelfs grondstoffenprijzen fors omhoog. Niet alleen olie, maar bijvoorbeeld ook koper. Olieprijzen lijken uit te bodemen op lagere productie in de VS en vooral uitlatingen over besprekingen tussen de OPEC en Rusland.
De stijging van de beurzen is zo hard gegaan dat een en ander wat overbought lijkt. Een pauze rond het 200-daags gemiddelde lijkt dan in de maak. De FANG-aandelen doen het maar matigjes. De Apple-flauwte lijkt voorbij. De trend van de beurzen lijkt wel weer degelijk omhoog.

De groei van de werkgelegenheid was met 242.000 beter dan de verwachting van 195.000. De werkloosheid bleef constant 4,9%. De lonen daalden iets en de groei van de werkgelegenheid was kwalitatief slecht, vooral in deeltijdbanen.
De ISM liep iets op voor manufacturing (49,5) en daalde ietsje voor non manufacturing (53,2).
Autoverkopen vielen tegen. Productiviteitsstijging in het vierde kwartaal was -2,2%. Slecht, maar toch beter dan verwacht. Nieuwe orders stegen behoorlijk. De handelsbalans verslechterde door daling export.

De PMI's veranderden nauwelijks in Europa en Japan. In China was er enige verdere verslechtering.
Alle zeilen moeten worden bijgezet om de beloofde 6,5%+ te gaan halen. De politiek vertelt de plannen de komende weken.
1 opmerking:

  1. Mooi stuk. Maar ik krijg er wel de kriebels van. Ik houd me vanaf nu denk ik ook maar bezig met goud en diamanten kopen want in tijd van crisis doen de edel stenen het heel goed

    BeantwoordenVerwijderen