23 maart 2016

olieprijs kan stabiliseren rond $40-44

via ww.stocktrader.com met hun vaak aardige daganalyses
De olieprijs zou best wel eens moeite kunnen hebben boven $44 uit te komen volgens de charts.
Op zich wijst een en ander eindelijk op stijgende olieprijzen.
1. De productie van de OPEC ex Iran daalt
http://peakoilbarrel.com/
2. de productie in de VS van olie gaat dalen
Dat is al aan de gang, maar wordt erger. 
Er zijn enorm veel bronnen aangeboord, maar niet in productie genomen bij fracking in de VS. Deze nieuwe bronnen zijn niet rendabel, maar worden wel vaak in productie genomen (variabele kosten zijn laag). Die voorraad neemt af en er worden geen nieuwe gaten geboord bij lage olieprijzen. Banken geven geen krediet meer voor nieuwe boringen. Een en ander zorgt voor het opdrogen van de nieuwe bronnen, ongeveer zoals het plaatje aangeeft
3. de olieproductie van de niet OPEC ex VS daalt

4. de vraag in het Westen stijgt (en daalt in de olielanden 15% van wereld BNP tegen 60% voor het Westen (in dollars, in koopkrachtpariteit minder)

De markt prijst een flinke olieprijsstijging in (contango). Dat zou volgens Goldman Sachs snel kunnen verbeteren. Men gelooft niet echt in olieprijzen boven $50.
Populair waren o.a. vandaag plaatjes dat vliegtuigmaatschappijen de olieprijs veel te lang hadden afgedekt en dat ze nu pas echt kunnen gaan profiteren van lagere kerosineprijzen. Het lijkt blijvend dat de luchtvaartmaatschappijen minder op termijncontracten olie (kerosine) gaan kopen. Men wil de contango niet langer betalen.
Een en ander is gunstig voor de olieprijzen, voor beleggen in olie. Bianco waarschuwt voor het contango, de long positie van speculanten en grondstoffenfondsen. Per saldo lijken we even met olieprijzen van doen te hebben van $40-45 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten