20 maart 2016

de beren hebben sterke case, maar vooral in de achteruitkijkspiegel

De verkopen van bedrijven zitten in de versukkeling. Dat komt door de malaise op de grondstoffenmarkten en door tegenvallende investeringen. Retail sales (36%) gaan nog wel.
Voorraden zijn ten opzichte van de tegenvallende verkopen veel te hoog. Dit drukt de groei in dit kwartaal.

zeer lage groei/krimp van de wereldhandel door de lagere olieprijzen. dat is zeer slecht nieuws voor de winsten geweest.
de kwaliteit van de winst verslechterde

en de winstverwachtingen schrompelden ineen
De centrale banken lijken de regie een beetje kwijt. Afnemende meeropbrengst van verruimen en groeiend verzet tegen negatieve rentes (terecht denk ik).

Dat is achteruitkijkspiegel. Wat biedt de vooruitkijk?
Industriële productie die te veel is achtergebleven bij de vraag van de consument, terwijl die vraag sterk blijft
China angsten zijn extreem ingeprijsd, net nu bijvoorbeeld Morgan Stanley de vraag vanuit China's vastgoedmarkt naar boven bijstelt. Anecdotal evidence wijst op enig herstel in China. De ijzerertsprijs is fors omhoog en staalbedrijven zijn na de goudmijnen de grootste stijgers van 2016.

en er fiscale stimulering is
vooruitkijkende indicatoren als orders, SLIM, delen Phillyfed wijzen op herstel van de industriële productie.
de vastgoedmarkt is sterk, niet alleen in de VS. Dat is een belangrijke leading indicator.
Winstgroeiverwachtingen kunnen ineens anders worden, Bij stijgende olieprijzen en een betrekkelijk zwakke dollar krijg je 15% winstgroei volgens optimist Jeremy Siegel http://www.thinkadvisor.com/2016/03/18/jeremy-siegel-sp-earnings-could-rise-15-this-year?
Niet onmogelijk, bij de vorige grote prijsdaling van olie zonder recessie vlogen na enige tijd de winstverwachtingen omhoog. This time is different leerden we, maar misschien heeft de oude economie toch gelijk en is een lagere olieprijs goed voor ons. Misschien is het niet verschrikkelijk wat minder te betalen voor benzine en transport. Investeringen zijn voldoende omlaag gebracht, nieuwe rondes kostenbesparing, het wijst op doorgaande winstgroei. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten