27 maart 2016

Overpeinzingen

De vaart is een beetje uit de koersstijgingen en rentedalingen. De olieprijs komt niet overtuigend over de $40-45. De vraag is of dit een pauze is die verfrist, de bulls straks uitgerust weer aan de slag kunnen of dat hun kruit op is na een laatste poging aan het eind van het kwartaal nog iets positiefs te fabriceren.

Alles wat met risk on te maken heeft correleert heel sterk met elkaar. Even prutsen met de schalen en sinds de start van het jaar vallen de grafieken voor de S&P, spreads voor high yield, de olieprijs, de euro/dollar, yuan/dollar, de mate waarin een renteverhoging van de FED in juni wordt ingeprijsd  over elkaar heen.

De herstelrally lijkt krachtiger dan wat in september gebeurde. Het economisch nieuws valt minder tegen, de index van Citigroup Economic Surprises lijkt nog een heel eind te gaan stijgen (eind 2015 ging die door de grond in de nodige landen.)
Het beurssentiment is nog niet zo ver terug als op het hoogtepunt van de ‘relief’ rally na september. De huidige rally ziet er degelijker uit.
We weten nu beter dat de FED de rente bij lange na niet zo veel durft te verhogen als de ‘dots’ aangeven, dat er enig cyclisch herstel is in China en de kapitaalvlucht daar groot, maar niet rampzalig lijkt, eerder louterend (afbouw van te grote dollarschulden). De olieprijs lijkt toch echt een bodem gezet te hebben. (Wel heel wat ‘lijken’ maar dat heb je bij een hoge ‘wall of worry’).

Het gaat maar matig met de economische groei in de wereld, maar onderhand leggen we ons daarbij neer. De lage olieprijzen doen investeringen in grondstoffensectoren kelderen en nemen de lust weg om heel dapper te investeren in andere sectoren. De consument doet het redelijk, maar gezien de benzinewinst/ aardgasbesparingen niet overdreven goed. Hij ging nog niet minder sparen.

Negatieve rentes. Dat zorgt voor meer sparen in de spaarlanden zoals Nederland. Net goed hoor je de ECB-bazen uit Zuid Europese landen tegen Klaas Knot zeggen, hadden wij jouw zorgen maar. In de europeriferie is nog wat extra hulp nodig, nu op het Iberische schiereiland er een politiek moeras is ontstaan en iedereen weet dat de Italiaanse banken vaak gammel zijn, om van de Griekse maar niet te spreken (al vindt de ECB dat wel meevallen). Je zou zegen dat negatieve rentes de beurs niet meer kunnen helpen, maar als het gepaard gaat met voldoende krediet bevorderende maatregelen zou het toch goed voor de beurs moeten zijn (de ECB heeft gezegd bedrijfsleningen te gaan kopen, maar nog geen concrete plannen op tafel gelegd).

De winsten. Weer minder dan we hoopten. De lage olieprijzen moeten toch tot lagere kosten leiden, maar dit is niet te zien in de winsten. Na 1986, de vorige keer dat de olieprijzen enorm daalden zonder recessie, ging het fantastisch met de winstverwachtingen (en de beurs raakte door het dolle heen, dat werd rechtgezet met de krach van 1987). Misschien dat de winsten nu wat gaan meevallen, vooral geholpen door extra rondes kostenbesparingen. Men is somber hierover, omdat men meer loonstijging ziet met deze keer (‘this time is different’) geen navenant herstel van de productiviteitsgroei. De nominale groei van het BNP is te laag voor winstgroei, de winstmarges hebben gepiekt en de westerse valuta’s zijn te sterk, de beren hebben het nodige tegengas. Per saldo kan de winstontwikkeling iets meevallen, omdat de verwachtingen zo negatief zijn.

 Fernald c.s. hebben een verhaal geschreven dat de productiviteitsgroei niet zo laag is vanwege meetfouten over kwaliteit. De situatie nu met alle nieuwe sociale media is niet zo veel anders dan bijvoorbeeld bij de introductie van TV. Het nut van de TV kwam niet uit de cijfers naar voren en werd niet gemeten in het BNP. Zo werkt het nu eenmaal.


Er komen de laatste tijd verhalen los dat je in waarde-aandelen moet beleggen en daarmee vooral ook Emerging Markets niet moet vergeten. De dollar wordt niet meer zo sterk, is een van de argumenten. Dat zou allemaal best kunnen. Waarde en Emerging Markets zijn aan de beurt, doen het het beste sinds half februari, maar misschien ben je nog steeds te vroeg door hier op nu al in te zetten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten