13 maart 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen bleven goed gemutst, ook al zijn ze overbought, roepen CFO's (Duke Survey) dat het niet goed gaat met o.a. de winsten, was midden en kleinbedrijf (NFIB survey) pessimistischer, de Labor Conditions Index (waar Yellen zo van houdt) negatiever werd, consumentenkrediet halveerde in januari en meer volatiliteit.

De ECB verlaagde de rente, gaat € 20 miljard meer per maand opkopen, laat banken voor minder dan gratis TLTRO's lenen, gaat ook bedrijfsleningen kopen. Allemaal iets meer dan verwacht. Eerst vlogen de koersen omhoog, maar toen de euro plotseling ijzersterk bleek in plaats van zwak sloeg de stemming om. Op vrijdag ging de beurs echter weer vrolijk naar boven.

De olieprijzen stegen verder en de recessieangst in de VS nam opnieuw af door de lagere initial claims voor werkloosheid.

De industriële productie steeg in januari met een verbazingwekkende 3,3% in Duitsland, 1,9% in Italië en 1,3% in Frankrijk, genoeg voor opwaartse voorspellingen voor de groei in het eerste kwartaal.

In Japan werd de groei over het vierde kwartaal herzien naar iets minder min, waardoor de groei op jaarbasis niet -1,4% maar -1,1% zou zijn. 

In China was er iets meer (voedsel)inflatie en daalden de producentenprijzen iets minder hard.

Gelukkig is er nu een plastic etende bacterie, die de wereld moet gaan redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten