20 maart 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De FED deed wat verwacht was: niets. De beurzen waren toch blij vanwege de toelichting. De 'dots' gingen behoorlijk omlaag. Yellen gaf aan dat dat dependent betekent dat men niet tegen de wensen van de financiële markten kan ingaan. Hogere dots dan de marktrente was geen probleem, zo serieus moet je die 'dots'niet nemen lichtte Yellen toe. De voorspellingen voor de groei en inflatie gingen slechts licht omlaag.


Weinig verhogingen dus, een aangepaste reactiefunctie waarbij men minder reageert op dalende werkloosheid en oplopende inflatie (zo lang de S&P niet te veel stijgt). De dollar werd hierdoor zwakker en dat gaf weer een injectie aan de grondstoffenprijzen.
De rente kon de daling naar aanleiding van de duifachtige FED vooralsnog vasthouden ondanks de stijgende beurzen.

De beursstijging werd niet alleen gevoed door de FED en stijgende grondstoffenprijzen, maar ook door bemoedigend nieuws over de industriële cyclus al daalde de industriële productie in de VS met 0,5%. Phillyfed en Empire survey waren flink omhoog. Er zijn wat meer tekenen dat er weer wat meer vraag vanuit China loskomt vanwege herstel van de vastgoedmarkt door alle monetaire verruiming. De stijgende inkomens zorgen uiteraard ook voor hogere prijzen.

De kerninflatie in de VS liep iets meer op dan verwacht en de stijgende trend van de kerninflatie is erg duidelijk. De retail sales vielen wat tegen, maar bij nadere analyse was het op jaarbasis en in reële termen toch dik in orde.
Initial claims voor werkloosheid bleven zeer laag. De trend van housing starts is nog steeds omhoog. Het consumentensentiment is in de verdrukking gekomen, maar dat lijkt een vertraagde reactie op de somberheid van de beurzen begin 2016.

Weinig verder economisch nieuws. Sterke productiecijfers in Japan, maar orders fors omlaag.

De deflatie hield nog aan in Europa, maar door de stijging van de olieprijzen houdt dit snel op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten