29 maart 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was weinig economisch nieuws. Er was enig negatief nieuws in de VS, dalende nieuwe orders en tegenvallende groei van de consumptieve uitgaven, +0,1% in januari (eerste melding was +0,4%) en nu ook februari 0,1%. Beschikbaar inkomen steeg 0,5% in januari en 0,2% in februari. De rijken en de middenklasse zijn meer gaan sparen. De voorspelde groei in het eerste kwartaal wordt daarom neerwaarts bijgesteld en lijkt lager te worden dan de opwaarts herziene 1,4% groei (was 1,0%)  van het vierde kwartaal.GDP-now van de Atlanta FED staat nog maar op een schamele 0,6%.

Verkoop van bestaande woningen daalde flink. Nieuwe huizen verkopen stegen.
Vervoer herstelt: ATA truck tonnage +7,2% in februari.
De voorlopers van de ISM zijn flink omhoog. Na de Phillyfed, Richmond en de Empire State was het de beurt aan Texas (+18).
De olieprijzen daalden iets, maar men begint in de VS toch iets benauwder te worden voor (te hoge) inflatie. Enkele FED-gouverneurs zoals Bullard lieten weten dolgraag de rente te willen verhogen, misschien zelfs in april (onwaarschijnlijk volgens de markt, Yellen heeft het bijna uitgesloten). Morgan Stanley denkt dat de kern PCE inflatie gepiekt heeft, als dat waar is, dan hoeven de inflatieverwachtingen niet zo veel te stijgen. Deze waren te veel gedaald door de val van de olieprijzen en oplopende credit spreads.
Initial claims voor werkloosheid bleven zeer laag.

De beurzen gingen iets omlaag (Bullard krijgt de schuld). Het eerste kwartaal was zeer volatiel. Blog Bespoke gaf cijfers dat een zeer volatiel eerste kwartaal vaak de voorbode was van een goed beursjaar.
In China lijken de producentenprijzen minder te gaan dalen. De winsten zien er weer wat beter uit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten