19 maart 2016

Bijna niemand verwacht een nieuwe bull markt, maar toch

De schrik zit er goed in. De beurzen kregen twee keer een flinke knauw, eerst in augustus/september 2015, daarna eind december/ half februari 2016. Het gaat erg slecht met de winstontwikkeling. De ISM staat onder 50. Olieprijzen lijken wat te enthousiast te stijgen terwijl ons ingeprent is dat het aanbod tot 2017 hoger is dan de vraag en de voorraden in de VS uitpuilen (alhoewel, dat lijkt overdreven, er zijn vele vaten zoek). Banken stevenen recht op hun faillissement af met al hun leningen aan grondstoffen producerende bedrijven.
De voorraadcyclus is naar beneden aan het gaan. Voorraden zijn te hoog versus de business sales en tot overmaat van ramp zitten die business sales in een solide downtrend.
Een bijna Albanese meerderheid weet het nu: sell the rally en als je heel dapper bent: buy the dip. Geen bull markt. Het 40 weeks gemiddelde gaat protesteren en neerwaartse krachten uitoefenen. Het is slechts de zwakke dollar die de S&P optilt. Het is short covering.

De cycli geven aan dat we eigenlijk een flinke bull markt moeten krijgen. De olieprijs lijkt naar $50 te gaan . De Dow Jones Transport gaat weer als een tierelier. 
http://thereformedbroker.com/2016/03/18/it-is-what-it-is/

Hoge bèta aandelen trekken de kar, nadat eerst de lage bèta aandelen het sein veilig hadden gegeven.

Het plaatje van nieuwe highs minus nieuwe lows laat zien dat de huidige markt wel eens sterker kan zijn dan de opleving vanaf september.
Her en der vertelt men ineens dat de ISM gaat aantrekken (Morgan Stanley via hun herstel in de short cycle, Norbert Ore van Strategas met zijn SLIM-indicator bijvoorbeeld, de goede groei van de retail sales vergeleken met de groei van de productie).
Bij de vorige keer dat de olieprijs zo veel daalde zonder recessie kwam er na enige tijd een explosie in de winstverwachtingen. Dat lijkt nu schier onmogelijk, maar de winsten zouden beter kunnen gaan dan de pessimistische verwachtingen. 2% dividendrendement is een feest vergeleken met negatieve rentes bij de helft van de niet Amerikaanse westerse staatsleningen. Waarom kunnen de koerswinstverhoudingen niet stijgen?


Drie scenario’s
Buy the dip: hervatting bull markt
Sell the rally, buy the dip: zijwaartse koersen
Sell the rally: glorie voor de beren

Sinds begin 2015 lijkt de stijgende trend sinds 2009 gebroken. Zonder recessie hebben de beren weinig kans. De bulls hebben een hogere olieprijs nodig, maar niet te hoog. Dan krijg je denk ik een trend die ligt tussen de horizontale trend en de oude stijgende trend, iets dichter bij de stijgende trend dan de horizontale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten