30 juni 2017

vlag niet goed uit,banken?

misschien een verkeerd signaal. buy the dip zeggen immers al die mensen met cash aan de zijlijn. eindelijk. men is een beetje b(f)ang,
de afzwakking van de kredietgroei moet de FED op het rechte pad van hooguit 1 verhoging nog in 2017 houden. en dat zal wel. 0 kan ook als de financial conditions niet goed genoeg blijken.
banken moet een all time XLF high gaan zetten bij een steiler wordende rentecurve (omdat het niet zo slecht gaat met de economie, economic suprises in de VS herstellen, de banken weer meer dividend mogen uitkeren van de FED vanwege goede stress tests) hoop ik.
(Goldman Sachs plaatje). Kredietgroei loopt achter op de aandelenkoersen. Vanaf hier lijkt kreidetgroei te verbeteren. 

update vierjaarscyclus

Het gaat behoorlijk volgens plan. De oranje lijn gaat zoals ik al verwachtte richting blauwe stippellijn en wijkt daarmee van de oude grijze trend af.  De gele stippellijn is vooralsnog te pessimistisch.
D kan bereikt worden rond 2500 (misschien is het nu al bereikt of gebeurt dit pas bij ongeveer 2600). Als het dan nog steeds volgens onze ouderwetse vierjaarscyclus gaat, komt er dan een correctie DE van 10%+ maar nog geen bear markt.
A was niet ver onder de trend, niet zoals in 2003 en 2009, maar daar was ook geen reden voor. 2003 en 2009 brachten de koersen ver onder trend omdat er een enorme aanpassing nodig was. Na 2000 omdat alles veel te duur was geworden en in 2009 omdat de kredietcrisis zeer diep was.

In 2016 was er slechts een beperkte crisis rond China en de olieprijs, daarvoor was geen dreun in de aandelenkoersen nodig.
In 2017 is geen dreun nodig als het winstverhaal goed blijft. Dit lijkt te kunnen, maar wat meer paniek over wat centrale banken zitten te bekokstoven kan een en ander verergeren.

weer paniek bj nog geen 1% daling van de S&P

Groei valt tegen en China krijgt de schuld. Het koopt niet genoeg, niet genoeg grondstoffen vindt men, ook al gingen de olie- en ijzerprijs omhoog vandaag.
en dit is ook een schrikbeeld voor macro economen


De huidige instortingen van de koersen van wel een of twee procent zijn ingeluid door Draghi die zei dat het goed ging in de EU, daarmee suggererend dat hij snel zou stoppen met QE. Zoals Ruud al zei, hij trok zijn keutel snel in, maar het kwaad was al geschied: de rente stijgt, niet omdat het zo goed gaat met de economie, maar omdat de centrale banken verleid door de gunstige financial conditions de rente gaan verhogen en QE gaan intrekken. Dan gaat de beurs omlaag op rentestijging.

29 juni 2017

ringling barnum & bailey stopte ,museum in sarasota blijft trekpleister

Sarasota in Florida is niet alleen bekend van George W Bush die op 9/11 dapper kinderen aan het voorlezen was in Sarasota voor hij plotseling moest onderduiken vanwege 9/11.
Sarasota is nu vooral bekend van het enorme Ringling museum.

Eind januari bezochten we het Ringling museum in Sarasota, waar sinds 1927 het hoofdkantoor gevestigd was van het circus Ringling Barnum & Bailey. The greatest show on earth.
Ringling kocht in 1906 Barnum & Bailey. Circus was in die tijden een buitengewoon florerend bedrijf. Nu niet meer, 21 mei was er het laatste optreden, het circus is nu dicht.

Vroeger was circus de topattractie in de wereld. De stad liep uit als het circus aankwam. Dat was meestal maar voor één dag. Sinds er spoorwegen waren was het mogelijk om elke dag te verkassen. Dat was wel een enorme onderneming, maar het kon. Circus was high tech in die tijd.
Circus was enorm, er was niets anders te beleven. Via uitgekiende marketing ging iedereen naar het circus, ook al moest je je er blauw voor betalen. Het was big business en er werden schatten met geld mee verdiend.


Amerika heeft megarijke mensen en Ringling was er daar een van (niet alleen van het circus maar ook door handel in olie en vastgoed). Megarijk is niet een beetje rijk, maar zo rijk dat hij echt alles kon kopen en hij deed dat ook. In de goede tijden kocht hij zijn landgoed in Sarasota, bouwde daar zijn kasteel

en kocht een enorme kunstverzameling. O.a. een indrukwekkende collectie oude schilderijen (van Abbe waar ik enkele weken terug over vertelde was een kruimel, kinderverzameling hierbij vergeleken).
kardinaal door cranach
filips iv door velazquez
door frans hals
hij was een fan van Rubens, hij had heel wat schilderijen van hem



Uit zij nalatenschap is nog meer aangekocht en zo heeft men ook allerlei aardig nieuwerwets spul.

Naast het buitenverblijf van de Ringlings staat er op het landgoed een museum met oude kunst en een afdeling moderne kunst.
Verder staat er nog een groot circusmuseum op het terrein. Dat is prachtig en geeft een indruk van hoe geweldig circus vroeger was, hoe enorm grootschalig, een enorme dierentuin ook. The greatest show on earth was niet overdreven.




(nagebouwd op schaal)

27 juni 2017

gaat het beter of slechter in de VS, zitten de rentebeleggertjes te slapen

via Business Insider
Het verband van de S&P met groei over een jaar is veel sterker dan dat van de rentecurve.
De rentecurve voorspelt de groei een aar vooruit nog maar slecht. Dat is iets om rekening mee te houden en niet al te erg mee te gaan met die voorspellingen dat de groei moet instorten vanwege de vervlakking van de rentecurve. Dat moet bevestigd worden door de aandelenbeurs of de arbeidmarkt of de credit markt.
via Business Insider
de lage werkloosheid zorgt nu voor groei van de betere banen. Of is het de betere investeringsgroei die vraag naar de betere banen creéert. beide denk ik.
en men maakt zich te druk over dalende olieprijzen
N.B. olie was weer defensief op een dag dat de Nasdaq meer dan 1% daalde

ondertussen zijn centrale banken ineens een stuk minder aardig ondnaks de lagere inflatie dan verwacht, ondanks het in de vuilnisbak gooien van de Phillipscurve.

Onze godfather van de kortingen op pensioenen, Draghi, whatever it takes, joeg de rentebeleggers de stuipen op het lijf. Hij vertelde dat het goed gaat in de EU. En dat betekent straks minder QE.
Monetary policy is working to build up reflationary pressures… we can be confident that our policy is working and its full effects on inflation will gradually materialize… The threat of deflation is gone and reflationary forces are at play… we can be more assured about the return of inflation to our objective than we were a few years ago…. Political winds are becoming tailwinds.There is newfound confidence in the reform process, and newfound support for European cohesion, which could help unleash pent-up demand and investment…. As the economy continues to recover, a constant policy stance will become more accommodative, and the central bank can accompany the recovery by adjusting the parameters of its policy instruments – not in order to tighten the policy stance, but to keep it broadly unchanged”. http://bit.ly/2tQRPKI
Een oorvijg die alle duivenpraat fijn aan het malen is, door de shredder gooit.

Hoe meer men de woorden van Draghi ging duiden des te erger werd het voor de gelovigen in rente die alleen maar omlaag kan. Net nu men gepositioneerd zit voor rentedaling, men 20+ leningen aanraadt als veiligste belegging komt deze voorspoed uit de mond van Draghi.

Dan de FED. Die begint in alle toonaarden te ontkennen dat de inflatie niet gaat stijgen, ook al moet je misschien niet geloven in de Phillipscurve. Geduld, geduld. Ze geven steeds duidelijker aan dat ze vooral naar financial conditions kijken. Als de S&P maar genoeg stijgt, dan moet de FED niet vergeten de rente te verhogen. Gedekt door anders te veel verstoring van de kapitaalmarkt, dat lokt te veel verkeerde investeringen uit (te veel leverage van laag risico bijvoorbeeld).
De beurs is deze keer niet blij met rentestijging vanwege financial conditions en niet vanwege te veel groei en inflatie.

25 juni 2017

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er gebeurde niet veel en dat leverde ook geen inspiratie op voor flinke koersbewegingen, zowel niet voor aandelen als de rente of de dollar..
De lange rente is wat gedaald en de vervlakking van de rente is zo groot geworden dat men er slechtere groei voor in de toekomst uit afleidt. De Citigroup index voor economic surprises in de VS stabiliseerde deze week echter na een val in de afgrond van de vorige maand. Iets beter dan verwacht nieuws over de huizenmarkt in de VS (huizenverkopen) woog op tegen marginaal tegenvallende markit PMI’s in de wereld (nog beter industrie in de EU en diensten VS maar elders iets lager) die nog steeds groei licht boven potentie aangeven. Leading indicators een keurige +0,3% in de VS.
markit PMI daalde iets in Japan, maar bovenstaand plaatje van Strategas laat zien dat het goed gaat in Japan.

De opnieuw lagere olieprijs (ondanks afgelopen week meevallende voorraadcijfers in de VS) verhoogde de somberheid over de inflatie (maar ik vind lage inflatie wel prettig). De FED erkende via enkele sprekers dat de inflatie aan het dalen is en de Phillipscurve best wel eens niet tot extra inflatie kan gaan leiden. Fischer wijst nog enigszins twijfelend op verstoring van de markten door te lage rente, maar Bullard en Brainard vinden dat de FED moet ophouden met inzetten, vooruitlopen, op hogere inflatie, nu het omgekeerde dreigt te gebeuren.  De stress-testen voor de Amerikaanse banken waren een makkie deze keer, iedereen slaagde met vlag en wimpel. In de EU gaat dat anders, in Italië mogen twee banken hulp opzoeken.

High yield kreeg het eindelijk moeilijk door de lagere olieprijzen (ook negatief voor EMD).
De Nasdaq onder aanvoering van biotech (op basis van decreet Witte Huis minder druk op prijzen dure medicijnen) herstelde en was opnieuw sterker dan de S&P, die nog wel (alweer) een all time high aantikte.

Xi had nog onaardige maatregelen voor speculanten in buitenlandse beleggingen. Meer moet in China blijven. De Chinese valutareserves zwellen weer aan. Xi moet in september herbenoemd worden voor vijf jaar. Chinese A aandelen komen volgend jaar met een klein gewicht (moeilijk verhandelbaar voor buitenlanders) in de MSCI Emerging Markets index.
Meevallende exportcijfers van Taiwan geven aan dat het nog goed gaat met de wereldhandel en industrie. IJzerprijzen in China afgelopen week +1,8%.

Voorlopig is men nog in zijn nopjes met Macron, ook in de rest van de EU. Het Franse consumentenvertrouwen steeg, groei eerste kwartaal opwaarts herzien van 0,4 naar 0,5%.


Trump hield zich voor zijn doen koest. De aandacht ging uit naar het kansloos geachte voorstel in de senaat om Obamacare te torpederen. Men begint zich steeds meer te werpen op belastingverlagingen die dan wel niet fenomenaal worden, maar misschien groot genoeg om de verkiezingsnederlaag van de republikeinen in 2018 te verkleinen. Pelosi c.s. zijn onpopulair genoeg buiten de kuststreken om de schade voor de republikeinen beperkt te houden als Trump niet te gek doet.

Overpeinzingen: complacency en de lage olieprijs

Er is vooral angst over complacency en de val van de olieprijs en de groeiafzwakking zoals naast olie de vervlakking van de rentecurve aangeeft.
Naast dat iedereen op momentum speelt en dezelfde lievelingen overweegt wordt de zeer lage VIX  als hoofdargument aangehaald voor de complacency: deze graadmeter van angst staat op uitzonderlijk laag niveau. Daar zijn goede redenen voor: uitzonderlijke macrostabiliteit (zeer weinig kans op recessie binnen een jaar, groei VS vrijwel zeker ongeveer 2-2,5%, in EU vrijwel zeker 1,5-2%, China vrijwel zeker ongeveer 6,5% en in Japan 1%+), minder verstoring van de markt bij aanpassingen van de asset allocatie via toenemend gebruik van ETF’s (in onrustige tijden kan dit juist de markt extra verstoren vrees ik).  Ondertussen is de VIX nog wel een stuk hoger dan de gerealiseerde volatiliteit van de afgelopen maanden. 

Deze overweldigende rust op de markten kan ruw verstoord worden door een schok. Als dat niet gebeurt, leert de geschiedenis, dan tuttert de markt meestal verder omhoog. Als dat rustig gaat, dan kan dit lang duren, als het te enthousiast gaat zoals in 1987 dan komen er brokken. Ik zie de laatste tijd wel dat er steeds vaker vergelijkingen gemaakt worden met 1987 en dat men concludeert dat nu de situatie toch behoorlijk anders is: de rente is niet te veel gestegen, de beurs is veel minder hard gestegen, de dollar is lang niet zo zwak (er is geen zorgwekkende ellende op de valutamarkten tot op heden). Er zijn uiteraard ook veel overeenkomsten, anders zou men er niet over schrijven: de olieprijs is moeizaam aan het herstellen van een grote klap, men ziet geen recessie binnen een jaar, het winstverhaal wordt mooier en mooier, de FED is de rente aan het verhogen, bijna iedereen verbaast zich over de mooie stijging van de koersen. Wie de beurslievelingen niet koopt, krijgt binnen de kortste keren spijt. Wat er ook aan onwelvoeglijk macro nieuws komt, al zeurt men nog zo over de politiek, de beurs stijgt door.
Nu dus ook. Die Nasdaq, die zou toch wel flink afkomen na die plotselinge zo terechte plons van twee weken geleden? Nee dus, oude lievelingen zoals biotech steken weer de neus op naar de gelovigen in het evangelie van Albert Edwards c.s.
[één belangrijk ding stak ik van die plons op: dan zijn de olieaandelen defensief. Overigens is de correlatie van de olieprijs met de beurs de laatste tijd behoorlijk laag. Maar bij lagere olieprijzen gaan nu de credit spreads duidelijk omhoog, dus bij daling van de olieprijs gaat nu het verband weer sterker worden]

De olieprijs lijkt de grootste zorg. Is die wel alleen maar aan het dalen door meer aanbod van schalieolie, Libië en Nigeria? Is de tegenvallende vraag in de VS, India, Japan wel zo tijdelijk of is er iets mis met de macro? 

Hebben we in ons overoptimisme vanwege de gelukzaligheid die Trump en trawanten ons zou brengen te veel van de groei in de toekomst geleend door te veel te investeren en consumeren? Moet dat terugbetaald worden in minder groei en wie weet recessie? Heeft de rentecurve gelijk dat de groei afzwakt. Dat is in lijn met de enorme neergang van de economic surprises in de VS en met de plotseling wegvallende kredietgroei. De autocyclus heeft de top overduidelijk gezet en enkele cijfers over de huizenmarkt vielen tegen.

Gaat de olieprijs veel verder zakken? Ik denk het niet, de pijngrens lijkt bereikt (credit spreads gaan omhoog, Rusland roept op tot productiebeperking in Azerbeidzjan, de overspeculatie in olie futures neemt af, de underperformance van energieaandelen begint extreem pijnlijk te worden, vooral olie service is een drama). Prijzen moeten vaak even onder de pijngrens komen, maar dan moet het herstellen.
Gavekal onderbouwt waarom ze ineens positief olieaandelen zijn geworden http://blog.knowledgeleaderscapital.com/?p=13158

Redenen waarom het beter kan gaan met olie (misschien is er wel een beetje geduld nodig):
*De groei van de olieproductie in de VS is afgezwakt. Het aantal rigs stijgt nog wel een beetje, dat loopt 30-45 dagen achter op de olieprijs. Dat de productie toch afzwakt lijkt te komen doordat steeds meer aangeboorde bronnen nog niet in productie worden genomen.
* De OPEC-discipline is ongekend hoog.
* De economische groei in de wereld is hoog genoeg om met vertrouwen te kunnen voorspellen dat de vraag gaat herstellen.
* De investeringen in nieuwe olieproductie is wereldwijd ingestort. Van $500 miljard per jaar rond 2014 tot onder $300 miljard. Dit gaat de productie in de komende jaren buiten fracking hard raken.
* Iedereen zo ongeveer is bang dat de olieprijs verder daalt. Men verdenkt OPEC-manipulatie met eerst te goed liggend blijvende olieprijzen bij slechte voorraadcijfers in de VS en nu geeft men de olieprijs op woensdag een extra zetje. Dan wordt de volatiliteit hoger en dat is een probleem voor fracking met zijn nu nog relatief hoge kostprijs vergeleken met de OPEC. De olieprijs kan hard stijgen op meevallers in de vraag na de recent flink neerwaarts bijgestelde verwachtingen
* Waarom gelooft men ineens dat er geen geopolitiek risico meer ingeprijsd hoeft te worden voor o.a.  olie?

* Het sentiment over de olieprijs begint overdreven negatief te worden. De bulls slikken bedeesd hun verhaal in en de bears verkondigen steeds luider het evangelie van een overvloed aan olie en benzine.  Ze wijzen op de miserabele performance van olieaandelen sinds 2008. De koersen in Azië en Europa zijn nog steeds niet hersteld, begin 2016 doken ze zelfs onder de lows van 2009. Het gewicht van energie in de wereldindex is na een relatieve val versus de index van meer dan 50% onnatuurlijk laag geworden. Zo’n lange neergang kan natuurlijk nog jaren langer worden, maar nieuw is dat men op de verbeterde spreidingkwaliteiten van olieaandelen wijst: ze correleerden 0,32 met S&P (0,8+ is normaal) en nog minder met de Nasdaq, de lage waardering maakt ze defensief (qua koers/boekwaarde zijn ze de goedkoopste sector, vroeger waren dit financials). Ja, olie wordt een stranded asset, maar voorlopig hebben we nog benzine nodig, er zijn nog maar weinig elektrische auto’s buiten Nederland.
plaatje Strategas: is het nu echt erger dan begin 2016?
plaatje Strategas. De consensus: reluctant...

22 juni 2017

Goldilocks inflatie en toch moet de FED de rente iets verhogen

Een post die aansluit bij die van gisteren http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2017/06/eens-en-niet-eens-met-bas-jacobs-het.html . Inflatie blijft maar laag, ook al daalt de werkloosheid. De loonstijging blijft behoorlijk constant, ook al daalde werkloosheid.
Het commentaar van Fred Bunker die het plaatje maakte is dat loongroei nog wel ongeveer gaat als in de jaren negentig. In 1991 was er bij een gelijke participatiegraad van 25-54 eenzelfde loongroei.
Wat wel verschillend is, is dat het verband tussen loongroei en inflatie totaal verdwenen is na 1995 1998).
Voor een belangrijk deel komt een en ander door langdurig te lage investeringen zoals Bas Jacobs uitlegde, door de invloeden van Secular Stagnation (d.w.z. loonvorming nu wel anders dan in 1991).

In die periode na 1998 bleef de kerninflatie wat er ook gebeurde ongeveer 2% en werden uitschieters in inflatie voornamelijk veroorzaakt door stijging/ daling grondstoffenprijzen (olie).
[merkwaardig is dat nu die kerninflatie ongebruikelijk ver onder 2% is gekomen, misschien als vertraagd effect van lagere olieprijzen en de sterke dollar of misschien door Death by Amazon. De daling komt overigens vooral door daling internetprijzen, minder huurstijging en minder stijging medische kosten. Dit lijkt allemaal tijdelijk (huurstijging even omlaag door minder druk vanuit te lage leegstand, maar bij meer optimistische blik van millennials gaat de stijging van het aantal huishoudens accelereren, ook mede door vergrijzing (grote stijging ouderen die vaak huishoudens van 1 zijn). Een en ander klopt met de theorie van  Minack dat kerninflatie iets achter loopt op stijging BNP (die te laag was recentelijk)].
 Niet alleen leidt de lage werkloosheid niet tot hogere lonen, maar hogere lonen leiden ook nog eens niet tot hogere inflatie. Gooi dat geloof in de Phillipscurve in de prullenbak zeggen steeds meer economen  (en FED's KAshkari).
Dat zou komen doordat er overvloed is aan arbeid onder 25 en boven 55-60 (gedwongen doorwerken o.a.).
En de participatiegraad van 25-54 is nog steeds aan de lage kant, zo vertelt Yellen, 78 nu en pas boven 80 gaat dit de lonen beïnvloeden lijkt het bovenstaande vorige plaatje 1 te suggereren.

Cardiff Garcia van FT Alphaville denkt dat de FED met een te hoge schatting van de natuurlijke werkloosheid (NAIRU) zit (dat denk ik ook) en daarom de rente nodeloos te hoog houdt en zelfs verhoogt (hiermee ben ik het oneens) en dit zal zich wreken in nodeloos te hoge werkloosheid, te lage loonstijging, te veel hinder van economische groei.

Ik denk dat bovenstaande plaatjes duidelijk maken dat inflatie nu Goldilocks is. De trend van lagere werkloosheid zal leiden tot voorlopig verrassend weinig extra loongroei en al helemaal niet tot extra inflatie van betekenis daardoor en daardoor kunnen die gunstige trends van iets lagere werkloosheid bij iets meer loongroei en lage inflatie nog een tijdje voortduren.
De FED hoeft de rente niet te verhogen vanwege inflatiedreiging, maar om andere redenen. Het kan nu en daarom moeten ze de rente verhogen naar niveaus die de markten minder verstoren, zodat er meer geïnvesteerd wordt in hoog risico en minder in laag risico.
De FED gelooft in de Phillipscurve en in financiële instabiliteit als de rente anders is dan de marktkrachten zouden hebben bewerkt zonder manipulatie door centrale banken. Nu zit men met een te lage rente en daardoor wordt er te veel geïnvesteerd in projecten met laag risico en te weinig in hoog risico. Men leveraget die laag risico projecten en dat maakt de situatie nog erger. Het risico van verkeerde (over)investeringen met laag risico/ laag rendement en verkeerde onderinvesteringen in hoog risico/hoog rendement is aan het toenemen. Dat gaat fout als het risico van projecten met laag risico gaat toenemen.  Dat is dan weer wel de reden waarom de rente maar heel weinig verhoogd kan worden zonder een economisch drama te veroorzaken. Als je eenmaal in een situatie terecht bent gekomen van te lage rente, dan moet je die rente wel gaan verhogen als de financial conditions het toelaten. Dus wat de FED doet is OK, maar ze kunnen de rente waarschijnlijk niet zo veel verhogen als hun ‘dots’ aangeven. De markt gaat hier van uit en de duiven van de FED ook. De ECB graat zich nu verder in de valkuil van te lage rentes. Dat is heel slecht nu de economie in de EU boven trend groeit.  De overheid moet nu risico nemen aantrekkelijker maken, de prikkels hiertoe verstrekken (het stokpaardje van rechtse partijen), de animal spirits aanwakkeren om te gaan investeren in de overvloed aan riskante projecten met hoge opbrengst. Dat kan het economische groeigat goed maken dat minder investeren in projecten met laag risico gaat slaan.

Alle hoop op Trump, Abe, Xi en Macron, misschien dat die de animal spirits wakker maken/houden. Gaat dat lukken zonder recessie? Weinig kans leert de historie.
.

21 juni 2017

eens en niet eens met Bas Jacobs: het achterblijven van de loonstijging bij lage werkloosheid is te verklaren met waarom er Secular Stagnation optreedt

Bas Jacobs - Waarom is de loongroei zo laag? Antwoord: liquiditeitsval / secular stagnation? - Notitie:

Bas Jacobs vind ik de beste econoom van Nederland, maar toch ben ik het deze keer voor een belangrijk deel niet met hem eens.


Bas Jacobs:  het achterblijven van de loonstijging bij lage werkloosheid is te verklaren met waarom er Secular Stagnation optreedt:
De reële rente blijft te hoog door de nulgrens en daardoor wordt er te weinig geïnvesteerd. Daardoor is de productiviteitsstijging te laag en gaat het fout met de loonstijging. Uitgaande van bepaalde plausibele veronderstellingen over substitutie van arbeid door kapitaal leidt te weinig investeren mathematisch tot een lager aandeel van arbeid in het BNP (en krijgt kapitaal een groter deel (van een kleinere koek)).
Ik ben het ten dele niet met Bas Jacobs eens.

Ja, er is te weinig geïnvesteerd en daardoor is de productiviteitsstijging te laag geworden en daardoor  de loonstijging ook en drukt dit ook nog eens het aandeel van arbeid in het BNP.

Ja, het verhaal van te lage investeringen vergeleken met wat evenwichtig zou zijn is een essentiële aanvulling voor het verhaal waarom de loonstijging zo laag blijft, terwijl de werkloosheid zo laag is.

Nee, het is niet de te hoge reële rente die zorgt voor de te lage investeringen. De reële rente is extreem laag voor leningen met laag risico.

De algemene theorie is dat lagere rente ervoor zorgt dat investeringen met lager verwacht rendement rendabel worden. Daardoor gaan investeringen omhoog. Nu is dit volgens mij niet meer genoeg om te compenseren voor uitval van investeringen met hoog rendement en risico. Die lage rente drijft namelijk de investeringen met hoog risico uit. Dat kun je afleiden uit de beleggingstheorie van Sharpe, CAPM (capital asset pricing model). De optimale portefeuille is het raakpunt van de risicovrije beleggingsrente  met de set van beleggingsopbrengsten in combinatie met risico’s. Dat raakpunt verandert als de rente daalt. Ceteris paribus krijg je dan een punt met lager risico en en lager verwacht rendement. Dit veroorzaakt dat beleggingen met lager risico beter gewaardeerd worden dan beleggingen met hoog risico (dit verklaart waarom low volatility het zo goed deed de afgelopen decennia).   De extreme lage rentes van nu maken beleggingen met hoog risico enorm onaantrekkelijk. Bedrijven beginnen er niet meer aan, ze kiezen voor investeringen met laag risico, zoals inkoop eigen aandelen. Financial engeneering (geld lenen voor inkoop eigen aandelen etc.) is bij lage rente aantrekkelijker dan investeren.
De animal spirits worden vermoord door de te lage rente. Dat had Trump goed gezien (niet alles is fout aan deze man). Overheden moeten deze riskante investeringen met goed verwacht rendement aantrekkelijker maken (deregulering van banken zodat ze riskanter kunnen uitlenen, lagere belastingen voor bedrijven die investeren). De overheid is er om het risico te verlagen, meestal voor de burgers, maar ook voor bedrijven. Meer infrastructuurinvesteringen met onduidelijk rendement (dit zekerder maken zorgt voor meer private investeringen hierin), zoals in de digitale en groene economie.


Kortom, Secular Stagnation dreigt bij lage rentes en lage werkloosheid, als men riskante investeringen niet helpt. Negatieve rentes zijn uit den boze, hooguit tijdelijk te verdedigen. Op lange termijn zijn extreem lage rentes onvoorstelbaar destructief. Niet alleen voor het pensioenstelsel, maar voor de hele economie, er wordt bijna alleen maar geïnvesteerd in weinig renderende veilige investeringen,  je krijgt er toenemende ongelijkheid door (kapitaal krijgt steeds groter deel van te kleine koek).  

vervolgpost http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2017/06/goldilocks-inflatie-en-toch-moet-de-fed.html

20 juni 2017

te veel pessimisme en dat bij nog geen 1% van all time highs

er zit iets niet goed, dat kun je duidelijk zien
maar de yield curve is nog veel te steil om groei onder 1% of een recessie te voorspellen
bovenstaand plaatje heb ik tig keer gezien de afgelopen dagen. Maar de beurs trekt er zich niets van aan. De olieprijs lijkt gevoeliger (tot $40 lijkt olieprijs de S&P niet erg naar beneden te drukken, is correlatie laag)
misschien steun
this time is different

2017 low op gebrek aan vraag
roebel in troebel vaarwater


misschien is olie  toch niet zo dood
gerealiseerde volatiliteit is bijna op all time low en zo bekeken kan de VIX nog lager. Maar bij dit soort super lage volatiliteit hoort wel een stijging van de S&P van 10%+

18 juni 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De plotselinge koersval van de grootste beurslievelingen van de Nasdaq zette slechts heel gematigd door. Amazon kon vrijdag zelfs 3% oplopen via de aangekondigde overname van Whole Foods, de Amerikaanse kruideniers/warenhuizen diep in het verderf stortend. De Dow Jones wist nipt een all time high te zetten.

Het economische nieuws was in de VS opnieuw behoorlijk tegenvallend, maar de harde data wijzen op 3%+ groei en meevallende winstcijfers voor het tweede kwartaal.
De kerninflatie verbaasde voor de derde maand op rij zeer negatief. De olieprijzen daalden opnieuw behoorlijk. Daardoor liepen de inflatieverwachtingen, ook voor 10+ jaar, flinke schade op. Meer geloof in Secular Stagnation, flinke vervlakking van de rentecurve. De obligatiemarkt geeft aan dat Yellen een buitengewoon ernstige fout aan het maken is door de rente te verhogen in combinatie met het gedetailleerd uitvouwen van snode plannen om QE steeds sneller (aanvankelijk $10 miljard, maar daarna $ 50 miljard per maand) te gaan afbouwen en Trimp zo snel mogelijk haar vervangen moet met Kashkari of Bullard.

De 0 -groei van de industriële productie viel tegen en de detailhandelsverkopen daalden. Er waren wel goede opwaartse herzieningen voor de maanden ervoor, waardoor (vooral in reële termen) er niets aan de hand lijkt.
.Housing starst en permits vielen behoorlijk terug en het sentiment van de huizenbouwers nam iets af. Op jaarbasis is er nog wel verbetering en de koersen van de huizenbouwers stegen door (door mooie  cijfers van sommige bouwers en groei van het aantal hypotheekaanvragen en meer geloof dat meer millennials een huishouden gaan stichten en huizen gaan kopen).
Door een en ander zijn de economic surprises diep negatief geworden (op een niveau dat meestal herstel inluidt, iets dat vaak rond deze tijd in het jaar gebeurde)

In Duitsland steeg de ZEW, een leading indicator voor de IFO die weer een leading indicator is voor de Duitse economie en groei in de Eurozone. De current conditions verbeterden, de expectations niet, maar die lijken de laatste paar jar niet meer leading.
.
Door het succes van Macron en het falen van de vijsterrenbeweging bij de verkiezingen in Italië en het schuldenakkoord voor Griekenland kijkt men weer wat positiever tegen Europa aan.
De positie van May wankelt na het slechte verkiezingsresultaat en de verbijsterende reactie op de vele doden bij de voor brandgevaar gewaarschuwde overheid van een torenflat in Londen.

In China lijkt de groei nog steeds Goldilocks, slechts heel weinig afzwakkend met goede groei consumptie ex auto's, kredietgroei, industriële groei, investeringen. Een vrij sterke yuan die het niet nodig maakte de FED te volgen.

Trump en trawanten zoals Kushner kwamen ook deze week weer verder in het nauw bij het onderzoek naar de Russische invloeden op de verkiezingen. Trump moet steeds meer mensen gaan ontslaan, zo verwacht men. Mueller, Sessions, Rosenberg, Priebus en Kushner e.v.a. zijn hun baantje niet meer zeker en voor Trump dreigt impeachment te worden voorgesteld na een overwinning van de democraten in het congres bij de verkiezingen in 2018.