18 juni 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De plotselinge koersval van de grootste beurslievelingen van de Nasdaq zette slechts heel gematigd door. Amazon kon vrijdag zelfs 3% oplopen via de aangekondigde overname van Whole Foods, de Amerikaanse kruideniers/warenhuizen diep in het verderf stortend. De Dow Jones wist nipt een all time high te zetten.

Het economische nieuws was in de VS opnieuw behoorlijk tegenvallend, maar de harde data wijzen op 3%+ groei en meevallende winstcijfers voor het tweede kwartaal.
De kerninflatie verbaasde voor de derde maand op rij zeer negatief. De olieprijzen daalden opnieuw behoorlijk. Daardoor liepen de inflatieverwachtingen, ook voor 10+ jaar, flinke schade op. Meer geloof in Secular Stagnation, flinke vervlakking van de rentecurve. De obligatiemarkt geeft aan dat Yellen een buitengewoon ernstige fout aan het maken is door de rente te verhogen in combinatie met het gedetailleerd uitvouwen van snode plannen om QE steeds sneller (aanvankelijk $10 miljard, maar daarna $ 50 miljard per maand) te gaan afbouwen en Trimp zo snel mogelijk haar vervangen moet met Kashkari of Bullard.

De 0 -groei van de industriële productie viel tegen en de detailhandelsverkopen daalden. Er waren wel goede opwaartse herzieningen voor de maanden ervoor, waardoor (vooral in reële termen) er niets aan de hand lijkt.
.Housing starst en permits vielen behoorlijk terug en het sentiment van de huizenbouwers nam iets af. Op jaarbasis is er nog wel verbetering en de koersen van de huizenbouwers stegen door (door mooie  cijfers van sommige bouwers en groei van het aantal hypotheekaanvragen en meer geloof dat meer millennials een huishouden gaan stichten en huizen gaan kopen).
Door een en ander zijn de economic surprises diep negatief geworden (op een niveau dat meestal herstel inluidt, iets dat vaak rond deze tijd in het jaar gebeurde)

In Duitsland steeg de ZEW, een leading indicator voor de IFO die weer een leading indicator is voor de Duitse economie en groei in de Eurozone. De current conditions verbeterden, de expectations niet, maar die lijken de laatste paar jar niet meer leading.
.
Door het succes van Macron en het falen van de vijsterrenbeweging bij de verkiezingen in Italië en het schuldenakkoord voor Griekenland kijkt men weer wat positiever tegen Europa aan.
De positie van May wankelt na het slechte verkiezingsresultaat en de verbijsterende reactie op de vele doden bij de voor brandgevaar gewaarschuwde overheid van een torenflat in Londen.

In China lijkt de groei nog steeds Goldilocks, slechts heel weinig afzwakkend met goede groei consumptie ex auto's, kredietgroei, industriële groei, investeringen. Een vrij sterke yuan die het niet nodig maakte de FED te volgen.

Trump en trawanten zoals Kushner kwamen ook deze week weer verder in het nauw bij het onderzoek naar de Russische invloeden op de verkiezingen. Trump moet steeds meer mensen gaan ontslaan, zo verwacht men. Mueller, Sessions, Rosenberg, Priebus en Kushner e.v.a. zijn hun baantje niet meer zeker en voor Trump dreigt impeachment te worden voorgesteld na een overwinning van de democraten in het congres bij de verkiezingen in 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten