14 juni 2017

FED verhoogt rente en verlaagt verwachtingen voor werkloosheid en inflatie

De FED leden veranderden hun voorspellingen voor de rente niet. Ze blijven daarom flink boven wat de markt inprijst zitten. de FED houdt vast aan nog een verhoging in 2017 terwijl de markt maar 50% kans hierop ziet dat dit in december gebeurd is.
De lager dan verwachte inflatie was geen reden om de dots te verlagen, niet om de eindrente te verlagen.
Men verlaagde de verwachtingen voor inflatie in 2017 met 0,2% en die voor de werkloosheid 0,2 en 0,3% tot 4,3 en 4,4,2% voor 2018 en 2019. De natuurlijke werkloosheid weer 0,1% lager ingeschat, zoals men alom al hoopte.
Yellen zei dat je niet te veel moet kijken naar nu even tegenvallende inflatie.
Er was consensus dat de FED ooit moest gaan beginnen met de balans te verkorten via het gedeeltelijk terugkopen van aflossende leningen, kennelijk  $6 miljard aan staatsleningen en $4 miljard aan hypotheken per maand. Nog dit jaar te beginnen.
Die ene verhoging in september komt er wel, de FED laat de oren naar de aandelenmarkt hangen via beoordeling van de financial conditions. De renteverhogingen tot nu toe hebben de financial conditions niet doen dalen. Dat houdt de FED op het pad van verhogen.
De aandelenbeurs was er niet blij mee, maar ook weer niet erg geschokt. Toch is dat slecht, want het is de laatste jaren een van de grootste anomalieën dat de beurzen bijna altijd stijgen als de FED vergadert.
De 10-jaar rente daalde eerder op de dag naar 2,1% vanwege de lage inflatiecijfers, maar steeg na de FED naar bijna 2,14%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten