29 juni 2017

ringling barnum & bailey stopte ,museum in sarasota blijft trekpleister

Sarasota in Florida is niet alleen bekend van George W Bush die op 9/11 dapper kinderen aan het voorlezen was in Sarasota voor hij plotseling moest onderduiken vanwege 9/11.
Sarasota is nu vooral bekend van het enorme Ringling museum.

Eind januari bezochten we het Ringling museum in Sarasota, waar sinds 1927 het hoofdkantoor gevestigd was van het circus Ringling Barnum & Bailey. The greatest show on earth.
Ringling kocht in 1906 Barnum & Bailey. Circus was in die tijden een buitengewoon florerend bedrijf. Nu niet meer, 21 mei was er het laatste optreden, het circus is nu dicht.

Vroeger was circus de topattractie in de wereld. De stad liep uit als het circus aankwam. Dat was meestal maar voor één dag. Sinds er spoorwegen waren was het mogelijk om elke dag te verkassen. Dat was wel een enorme onderneming, maar het kon. Circus was high tech in die tijd.
Circus was enorm, er was niets anders te beleven. Via uitgekiende marketing ging iedereen naar het circus, ook al moest je je er blauw voor betalen. Het was big business en er werden schatten met geld mee verdiend.


Amerika heeft megarijke mensen en Ringling was er daar een van (niet alleen van het circus maar ook door handel in olie en vastgoed). Megarijk is niet een beetje rijk, maar zo rijk dat hij echt alles kon kopen en hij deed dat ook. In de goede tijden kocht hij zijn landgoed in Sarasota, bouwde daar zijn kasteel

en kocht een enorme kunstverzameling. O.a. een indrukwekkende collectie oude schilderijen (van Abbe waar ik enkele weken terug over vertelde was een kruimel, kinderverzameling hierbij vergeleken).
kardinaal door cranach
filips iv door velazquez
door frans hals
hij was een fan van Rubens, hij had heel wat schilderijen van hemUit zij nalatenschap is nog meer aangekocht en zo heeft men ook allerlei aardig nieuwerwets spul.

Naast het buitenverblijf van de Ringlings staat er op het landgoed een museum met oude kunst en een afdeling moderne kunst.
Verder staat er nog een groot circusmuseum op het terrein. Dat is prachtig en geeft een indruk van hoe geweldig circus vroeger was, hoe enorm grootschalig, een enorme dierentuin ook. The greatest show on earth was niet overdreven.
(nagebouwd op schaal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten