25 juni 2017

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er gebeurde niet veel en dat leverde ook geen inspiratie op voor flinke koersbewegingen, zowel niet voor aandelen als de rente of de dollar..
De lange rente is wat gedaald en de vervlakking van de rente is zo groot geworden dat men er slechtere groei voor in de toekomst uit afleidt. De Citigroup index voor economic surprises in de VS stabiliseerde deze week echter na een val in de afgrond van de vorige maand. Iets beter dan verwacht nieuws over de huizenmarkt in de VS (huizenverkopen) woog op tegen marginaal tegenvallende markit PMI’s in de wereld (nog beter industrie in de EU en diensten VS maar elders iets lager) die nog steeds groei licht boven potentie aangeven. Leading indicators een keurige +0,3% in de VS.
markit PMI daalde iets in Japan, maar bovenstaand plaatje van Strategas laat zien dat het goed gaat in Japan.

De opnieuw lagere olieprijs (ondanks afgelopen week meevallende voorraadcijfers in de VS) verhoogde de somberheid over de inflatie (maar ik vind lage inflatie wel prettig). De FED erkende via enkele sprekers dat de inflatie aan het dalen is en de Phillipscurve best wel eens niet tot extra inflatie kan gaan leiden. Fischer wijst nog enigszins twijfelend op verstoring van de markten door te lage rente, maar Bullard en Brainard vinden dat de FED moet ophouden met inzetten, vooruitlopen, op hogere inflatie, nu het omgekeerde dreigt te gebeuren.  De stress-testen voor de Amerikaanse banken waren een makkie deze keer, iedereen slaagde met vlag en wimpel. In de EU gaat dat anders, in Italië mogen twee banken hulp opzoeken.

High yield kreeg het eindelijk moeilijk door de lagere olieprijzen (ook negatief voor EMD).
De Nasdaq onder aanvoering van biotech (op basis van decreet Witte Huis minder druk op prijzen dure medicijnen) herstelde en was opnieuw sterker dan de S&P, die nog wel (alweer) een all time high aantikte.

Xi had nog onaardige maatregelen voor speculanten in buitenlandse beleggingen. Meer moet in China blijven. De Chinese valutareserves zwellen weer aan. Xi moet in september herbenoemd worden voor vijf jaar. Chinese A aandelen komen volgend jaar met een klein gewicht (moeilijk verhandelbaar voor buitenlanders) in de MSCI Emerging Markets index.
Meevallende exportcijfers van Taiwan geven aan dat het nog goed gaat met de wereldhandel en industrie. IJzerprijzen in China afgelopen week +1,8%.

Voorlopig is men nog in zijn nopjes met Macron, ook in de rest van de EU. Het Franse consumentenvertrouwen steeg, groei eerste kwartaal opwaarts herzien van 0,4 naar 0,5%.


Trump hield zich voor zijn doen koest. De aandacht ging uit naar het kansloos geachte voorstel in de senaat om Obamacare te torpederen. Men begint zich steeds meer te werpen op belastingverlagingen die dan wel niet fenomenaal worden, maar misschien groot genoeg om de verkiezingsnederlaag van de republikeinen in 2018 te verkleinen. Pelosi c.s. zijn onpopulair genoeg buiten de kuststreken om de schade voor de republikeinen beperkt te houden als Trump niet te gek doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten