5 juni 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Trump hield woord: hij gooide het klimaatverdrag in de prullenbak, te naar voor Amerikanen. Liever 50.000 banen behouden in de kolensector en een veelvoud verliezen  in alternatieve energie. Zo zoetjes aan begint het overigens zelfs bij Trump te dagen dat 'climate change' geen 'hoax' is.
Vooralsnog lijkt het de daling van CO2 uitstoot in de VS niet te raken en is de rest van de wereld meer vastberaden te worden wel de CO2 doelstellingen te gaan halen.Europa richt zich meer op China en India (Modi allerhartelijkst ontvangen in o.a.  Duitsland).
Trump zint op mogelijkheden om een getuigenis van Comey te voorkomen, maar dit lijkt kansloos. Kennelijk heeft Trump c.s. toch iets te verbergen, zo denken nu zelfs Trumpstemmers. Donderdag zou Comey Trump en de beurzen in de grond moeten boren door zijn getuigenis.

Alweer een aanslag in het VK, deze keer op een plek slechts enkele honderden meters vandaan van waar ik op donderdag en vrijdag gelopen heb. Het schijnt de neergang van de Conservatieven in de peilingen niet te stoppen, maar traditioneel wordt Labour in de polls overschat. Grote verschillen in de peilingen, donderdag weten we wie goed zat.
De ECB vergadert ook op donderdag, een erg drukke nieuwsdag dus (inclusief handelscijfers China).

Qatar is te lief voor Iran en daarom hebben diverse Arabische landen hun banden met Qatar verbroken en dat lijkt de neerwaartse trend van de olieprijs (even?) te keren.

De banengroei in de VS was duidelijk lager dan verwacht met daarbij neerwaartse bijstellingen in vorige maanden. Toch daling naar 4,3% werkloosheid. ADP-cijfers wezen op veel hogere groei van werkgelegenheid. Loongroei viel iets tegen. Persoonlijk inkomen groeide wel keurig met 0,4% evenals de uitgaven. Alles bij elkaar goed voor een daling van de rente richting de bodem van het stijgkanaal sinds Trump en voor record highs op Wall Street voor S&P en eindelijk ook Dow. Renteverhoging volgende week door FED nog steeds vrijwel volledig ingeprijsd.

De ISM was fractioneel hoger op 54,9, goede winstgroei en groei in de industrie aangevend. Financials gaven een verkapte winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal. Opnieuw iets zwakkere cijfers over de huizenmarkt. Verkopen gaan slecht door de lage voorraad (pending home sales -1,3%).

PMI's waren in de meeste landen goed, maar zwakker in diverse landen in Azië. De diensten PMI van China steeg ook mooi.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten