17 juni 2017

Is Yellen te ver gegaan met renteverhogingen> Maakte ze een fout?

Er is een groeiende schare gelovigen in het verhaal: de FED maakte een fout, deflatie dreigt nu weer en recessie is fors naderbij gekomen. De schade van een 0,25% verhoging is nu enorm, vele malen ontzettender dan vroeger, omdat er zo veel schuld is.

Het monetaire beleid is helemaal niet meer zo 'easy'
Met inflatie gaat het bergaf. De kerninflatie is omlaag door minder druk op de huren (structureel misschien) en door tijdelijke factoren zoals lagere prijzen voor internet en tweedehands auto's. Importprijzen zijn zwakker dan gedacht,terwijl de dollar toch niet sterk was recentelijk.


De goudprijs volgt niet helemaal de reële rente recentelijk, zij zien een lagere reële rente (dat kan door hogere inflatieverwachtingen of door dalende rente, het eerste lijkt wel degelijk mogelijk
olie dreigt door te zakken
Deze keer zien de rentevoorspellers geen reden om te capituleren dat de rente daalt, wie weet omdat die deze keer gaat stijgen.

Gundlach stelt overigens in zijn kwartaalpresentatie dat die recessie ook weer niet zó nabij is:
en de recessiekans volgens o.a. Deutsche Bank is nog laag

Kashkari heeft een aardig verhaal waarom hij tegen de renteverhoging van de FED stemde  https://medium.com/@neelkashkari/why-i-dissented-again-b8579ab664b7
Hij stelt dat de Phillipscurve, dat de lagere werkloosheid tot hogere inflatie gaat leiden, slechts een raar soort geloof is. De cijfers geven aan dat dit niet aan het gebeuren is. De data geven aan dat de inflatie daalt. Als hij een keuze moet maken tussen een ouderwets geloof of recente harde cijfers dan kiest hij voor het laatste.
De inflatie mag best wel wat stijgen voordat de FED moet ingrijpen. De FED heeft hiervoor veel 'tools'maar als de FED fout zit en de inflatieverwachtingen verder afglijden dan zijn de rapen gaar.
Dat heeft Yellen goed begrepen en in de laatste persconferentie steunde ze zowaar bijna de petitie van Kashkari om het inflatiedoel te verhogen van 2% naar 2,5% (dan kan de reële rente negatiever worden dan nu het geval is en dat zal nodig zijn bij de volgende recessie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten