28 december 2016

2016, het jaar waarin bijna alle grote angsten waarheid werden. Gelukkig zijn feiten niet meer waar en geloven we weer in een betere toekomst in 140 tekens samengeperst

2016
Eerst zakte China door de hoeven. Het was onherroepelijk gedaan met de supergroei, er is nu kapitaaluitstroom. De vastgoedmarkt is een bubbel geworden, schulden versus BNP veel te hoog, de semi staatsbedrijven een verliesgevende bodemloze put.
[maar wat lezen we ineens eind december: plotseling 14,5% winstgroei van de grote industriële bedrijven in China].

Daarna ging het mis met olie, de olieprijs zakte onder $30. De toonaangevende voorspellingen riepen < $20, maar er kwam een miraculeuze wederopstanding en dat al enige tijd voor Pasen. Voor het eerst in jaren kwam de OPEC tot een productiebeperking waarbij voor het eerst ook niet OPEC-landen zouden meewerken.

 Secular stagnation, het ging mis met de economie. Het Amerikaanse banenrapport van mei was het slechtste in vijf jaar, de groei in H1 ook in de VS. Secular Stagnation was een feit geworden en vrijwel niemand twijfelde in oktober nog hieraan. Toch was dit feit niet waar, want Trump.

Onheil met de rente. De Subzero tijd voor de rente op staatsleningen in Japan en Europa brak aan. Meer dan de helft van de staatsleningen van de OECD leningen kreeg een negatieve rente. Secular Stagnation was immers zeker geworden.

Brexit en pond door de grond. Op economische gronden was brexit irrationeel, maar de vergetenen wilden iets anders, whatever it takes. En dat is voorlopig alleen maar een lager pond. Dit leidt tot hogere inflatie, zeer ongunstig voor de ouderen die voor brexit stemden.

Ellende met Deutsche bank. Deutsche Bank zou even $14 miljard moeten ophoesten vanwege onbetamelijk gedoe met rommelhypotheken. Dat markeerde het hoogtepunt van het pessimisme over banken. Daarna gingen financials enorm outperformen, mede door de hogere rente.

Het ergste: Trump. Trump en rente omhoog: reflatie, trumpflation. Met een uitgekiende strategie won Trump de harten van de deplorables in Michigan/Pennsylvania en Wisconsin, zoals hij al had aangekondigd. De ongezonden en ouderen zagen dat het niet goed ging, slechter (zelfs steeds slechter)  dan ze verwacht hadden, wilden verandering en die komt er nu ook. De aandelenbeurzen beaamden onverwachts de wijsheid van de deplorables.

Het nieuwe normaal van tweets van Trump, dat is de boodschap voor 2017

Eigenlijk is het belangrijkste dat we leerden in 2016: feiten zijn niet waar. Experts leunen hier veel te veel op. Ze zijn corrupt en ondersteunen de gezichtspunten van de gevestigde orde om zo de vergetenen dieper in de modder te drukken.
Misschien gaat het zo ook met de plannen van Trump. We gaan weer terug naar het scenario van secular stagnation.  De genoemde belastingverlagingen zijn niet waar.
De belastingverlagingen van Trump lijken te gaan tegenvallen, geheel betaald uit de 10% belasting over gerepatrieerd vermogen uit het buitenland. Er komen lagere belastingtarieven 100% gefinancierd met inflatieverhogende importheffingen en minder aftrek van rentekosten op o.a. hypotheken. Netto geen stimulus voor de economie.
Meer infrastructuurinvesteringen zijn uit het zicht verdwenen, een illusie. De Tea Party is weer helemaal in haar nopjes, de grootste bezuiniger, Mulvaney, is benoemd als opperste bewaker van de begroting. Het Zeeuwsche Meisje kan nog heel wat leren van die Mulvaney.  
Trump gaat netto niets voor elkaar krijgen qua belastingverlagingen, nu hij de macht heeft overgedragen aan Mulvaney en kan zich 100% van zijn tijd toeleggen op het sturen van tweets over niemandalletjes zoals een kernwapenwedloop. Althans, dit is zoals nu de door de republikeinse gevestigde orde grondig gecensureerde plannen voorliggen. Die reflatie gaat niet door, no way, en daardoor zouden de inflatieverwachtingen weer naar beneden geschroefd moeten worden. Yellen kan gerust zijn en hoeft de rente maar één keer te verhogen in 2017. Trump is een sukkel die via tweets de derde wereldoorlog gaat veroorzaken. Dat is niet iets waarop je een flink hogere aandelenmarkt kan bouwen. Maar well de Keystone pijpleiding en meer fracking.

Maar misschien is Trump niet die onfatsoenlijke racistische sukkel. En komen er wel netto belastingverlagingen en meer infrastructuurinvesteringen en zorgt hij voor een beetje deregulering. Een Obamacare met minder belasting op arbeid en minder ongunstige marktwerking. Het scenario van Trumpflation en Trumponomics. Trumponomics klinkt wel een beetje als je voor de gek laten houden, maar dat kan werken als het maar de animal spirits aanwakkert en dat is mogelijk aldus Ray Dalio en vele anderen. Trump is een deal maker met de zakenwereld. Trump is geen Reagan maar een Pim Fortuin. Een scherpzinnige ruziezoeker die engszins ingetoomd wordt door Ivanka.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten