14 december 2016

De FED verhoogt de rente en denkt dat in 2017 drie keer in plaats van twee keer te gaan doen

De meeste aandacht ging uit naar hoe de dot plot zou zijn. De renteverhoging in december was immers vrijwel 100% zeker. Dat gebeurde dus ook en er waren geen tegenstemmers. Maar zou de FED op de haviktoer gaan met drie verhogingen of de toorn van Trump uitlokken met slechts twee? Drie dus en met spanning wacht men nu de tweets van Trump af, hoe hem dit bevalt. [N.B. de markt prijsde twee verhogingen in, economen die al jaren veel te veel rentestijging verwachtten vier].


De dots staan bijzonder wijd, er wordt nogal verschillend over renteverhogingen gedacht oor de FED gouverneurs. Trump kan onheil voor obligatiebeleggertjes aanrichten door haviken te benoemen.
Voorlopig gelooft de FED nog niet dat Trumpenomics de groei gaat verhogen. De fiscale stimulering is nog te onzeker, er zijn acht republikeinse senatoren die dit eigenlijk niet willen.

De FED verhoogde de groeivoorspellingen vrijwel niet, maar dit is al een vooruitgang na jarenlang
smadelijk te moeten erkennen de groei te hoog te hebben ingeschat.
Men is beducht voor Trumpflation, men meldt de grote stijging van de ingeprijsde inflatieverwachtingen, maar men verhoogde de inflatieverwachtingen voor 2017 en 2018 nog niet.
Dat is dus de dreiging: men kan door fiscale stimulering hogere groei en inflatie gaan verwachte en daardoor de dots nog meer omhoog brengen.
Yellen bezwoer wel de rente veel minder snel te gaan verhogen dan in vorige cycli. Maar als de cijfers veranderen, dan zweren ze trouw aan Trumpflation.

Op naar de 3% kennelijk. Die 3 is magisch. 3% voor de tienjaarsrente in de VS, 3% voor de inflatieverwachting, de derde renteverhoging van de FED. Dat luidt de ondergang van de bull markt in. Dan wordt het monetair beleid zo restrictief dat de huizenmarkt op zijn gat gaat, high yield liquiditeitsproblemen krijgt. En de aandelenmarkten moeten dan duikelen.
Gundlach is een van de propageerders van de drie is te veel theorie https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-13/gundlach-says-10-year-treasuries-topping-3-would-punish-markets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten