13 december 2016

update vierjaarscyclus

Het is een tijdje geleden dat ik een update maakte van de vierjaarscyclus http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2016/06/trend-s-nu-halve-kracht-omhoog.html . Speculatief had ik die laten aflopen in februari 2016. Door de winstdalingen als gevolg van de in elkaar geplofte olieprijs met bijbehorende val in de investeringscyclus (Juglar) waren we vrij ver onder de stijgende trend sinds 2009 gekomen.
Daarna volgde inderdaad enig herstel, maar een beetje zwak voor de start van een nieuwe vierjaarscyclus. Daarom ging ik twijfelen en ging uit van een zwakkere trend, in de grafiek aangegeven als de gele stippellijn pv.
Dat zou flink zwakker zijn dan de oude door Ter Veer en mij ondersteunde voorspelling in 2009. Dat is de grijze stippellijn die het hoogste ligt. Ik veronderstelde dat wat we gingen zien wel eens het gemiddelde van die twee lijnen zou zijn, zoals in het verleden al zo vaak het geval was (Ter Veer + Vermeulen/2).
Zo is het tot op heden inderdaad gegaan.

Ondertussen is Trump tot president gekozen en zijn de republikeinen de baas in het witte huis, senaat, congres en men levert 33 gouverneurs. Een republican sweep. Dat leidt tot verwachtingen voor grote fiscale stimulering en een eind aan deflatievrees.
Kan de S&P hierdoor veel verder omhoog? Dat zou goed kunnen. De stijging van de rente maakt de meer risicovolle investeringen weer aantrekkelijk. De vooruitzichten voor winstgroei zijn plotseling flink verbeterd. De wereldhandel groeit weer, door die investeringsgroei, herstel in Azië en de hogere olieprijzen.
Een en ander kan gaan als in 1987. Er is net als toen een winstherstel door hogere olieprijzen en allerlei andere redenen. Men begon ineens vertrouwen te krijgen dat aandelen een veel hogere waardering konden hebben, want de winststijging zou geweldig zijn. En het begon te stijgen en iedereen stapte aan boord. Al snel werd dat niet meer ondersteund door fundamentals en was er een crash nodig. Dat kan nu weer gebeuren, maar dat hoeft niet natuurlijk (want vermoedelijk minder stijging beurzen, doorgaand herstel van fundamentals)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten