26 december 2016

wenen

begin december was ik enkele dagen in Wenen

kerstmis en daar hoort Sisi bij en het concert uit een van de paleizen in Wenen
Apfelstrudel met Wiener Melange. € 22 met zijn tweeën maar dan heb je ook wat
Een eis naar Wenen is een opleiding in se Sisi-kunde van de legendarische onbedorven keizerin van het toen onmetelijk grote Oostenrijk-Hongarije, toen nog belangrijker dan de VS.
 In de opslagkamer het Hof met de keizerlijke appartementen staat, naast o.a. 5000 borden, messen voor de gasten bovenstaand apparaat voor Sisi. Het is een eendenpers. die eenden vermorzelt en zo kreeg Sisi eendensap dat zeer krachtig zou zijn en samen met vruchten werd dit een powerdrankje, in de 19de eeuw al.

Schönbrun, het zomeroptrekje van Sisi, in kerststemming. Daar was maar bestek voor 1500 gasten.
Koffie is duur in Wenen, maar Wiener Schnitzel, in dit geval twee enorme zeer smakelijke ree-schnitzels, is zeer goedkoop. Mooi versieren, daar doen ze meestal niet aan. Aan de andere kant zo'n bord met prima steak met een enorme plas jus, dat toont niet.
kerststemming bij het reuzenrad
Niet alleen kerst, sinterklaas is ook bekend in Wenen. Zwarte Piet is hier Krampusch, die met zijn roe de stoute kinderen slaat met de roe. Daarna komt de sint met mijter binnen die de controle heeft over deze duivel en Krampusch tot de orde roept en cadeautjes uitdeelt.

En er werd fanatiek campagne gevoerd voor Van der Bellen toen wij er waren, met snoepwaar dus. Na zijn verrassend grote winst was men weer trots een Oostenrijker te zijn zo zei men tegen ons.
Het is nu nog maar een klein landje, maar onder Franz Joseph en Sisi woonden er meer dan 50 miljoen mensen onder wat toen Oostenrijk Hongarije omvatte Tsjechië, Slowakije, Lombardo-Ventië, delen van Joegoslavië, Oekraïne, Polen plus natuurlijk Oostenrijk en Hongarije).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten