10 december 2016

Overstimuleren of niet?

In de NRC stond deze zaterdag een discussie over wat te doen met het te lage Nederlandse overheidstekort dat in 2017 een overschot dreigt te worden. Overstimuleren of niet.
Sweder van Wijnbergen gaf de huidige regering gelijk: hand op de knip tot de recessie komt. Bas Jacobs vond overstimuleren beter.
Van Wijnbergen vond extra stimuleren allen goed bij recessies en gaten in de infrastructuur. Nu niet doen dus.
Bij het NRC zag men wel wat in extra uitgaven voor defensie, vooral omdat de multiplier onder 1 is en zo niet snel tot overstimulering leidt (enigszins curieuze redenering, maar Trump en Poetin dwingen ons tot geld over de balk gooien met extra uitgaven voor defensie. Overigens een sector die veel boze middenklassers aan het werk kan zetten.)
Ik hoor (zoals vaak) bij het kamp van Bas Jacobs. Als we niet extra investeren wordt de potentiële groei niet hoger. Een deel van de lagere potentiële groei op het ogenblik is veroorzaakt door jarenlang te weinig te investeren. Investeren in alternatieve energie (“We zijn het vieste jongetje van de [Europese] klas”) en onderwijs is gunstig. Daardoor ontstaan wel meer inflatie en hogere lonen en dat zet weer aan tot meer investeren.
Hij vergeet nog dat we in Nederland een enorm tekort hebben aan levensloopbestendige woningen. Er wordt veel te weinig gebouwd en al helemaal te weinig levensloopbestendige woningen. Het aantal 75+ huishoudens gaat exploderen. Zonder bijbouwen gaat dat leiden tot onbetaalbare huren.

Nu niet extra stimuleren uit het straks overschot op de begroting leidt tot boze kiezers die partijen opzoeken die hun noden wel willen ledigen. Populistische partijen als PVV en 50+ gaan dan zeer fors winnen en bij recht in de leer blijven van bezuinigen van andere partijen nog terecht ook. Het is asociaal dat een land met een groot overschot op de lopende rekening (per definitie een teken dat de vraag te klein is in een land) niet stimuleert. Zo forceer je problemen in de Europeriferie en de Europese Commissie is dan ook terecht boos op onze regering die zich gedraagt als het Zeeuwsche meisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten