25 december 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

In de aanloop van de kerst was het economische nieuws schaars. Beurzen bewogen nauwelijks, de Dow Jones lukte het opnieuw niet de 20.000 barrière te slechten. De rente zit ook even in een winterslaap, alleen in China stijging. De dollar lijkt te stabiliseren en het pond verzwakt weer wat. 
Alleen de tweets van Trump (let it be an arm’s race; kosten F35 veel te hoog) en laatste nippertje beslissingen van Obama om Israël op het rechte pad te brengen met -heel ongebruikelijk- vernietigend commentaar van de president elect zorgden voor rimpels in de kerstvijver. We leven nu in de wereld van Trump met geheel nieuwe diplomatieke regels, onverwachte beslissingen en uitlatingen, nog meer belastingverlagingen voor de rijken/ bedrijfsleven, individuele onderhandelingen per bedrijf/ land die breed uitgemeten worden. Change, meer dan ons lief is. Laten we hopen dat de interessante analyse van Ray Dalio https://www.linkedin.com/pulse/reflections-trump-presidency-one-month-after-election-ray-dalio ongeveer juist is, er een opleving van de animal spirits komt en net niet een revolutie.

Italië gaat Monte dei Paschi redden, eindelijk, via een bijzonder uitgelegde uitzonderingsregel die oogluikend wordt toegestaan door de EU. de achtergestelde leningen noteren ongeveer 50% (aan start van 2016 nog 100%). De staatsschuld van Italië stijgt hierdoor 1% extra versus BNP. De dreigende overwinning van de vijfsterrenpartij en bankproblemen zet de rating van Italië onder druk en ik lees weer volop stellige verhalen dat het uiteindelijk verkeerd moet aflopen met de Italiaanse staatsschuld.

De groei over het derde kwartaal in de VS werd bijgesteld van 3,2 naar 3,5% (maar de consensus voor het vierde kwartaal zakt langzaam richting 2%). Verkoop nieuwe huizen steeg flink +5,2%.
Bestaande huizen +0,7%, op jaarbasis toch +15%. Initial claims voor werkloosheid stegen fiks met 21.000 naar een nog steeds lage 275.000. Nieuwe orders duurzame goederen zwak. Beschikbaar inkomen en consumptie daaruit stegen niet over november. Het consumentenvertrouwen schoot omhoog.

 Hypotheken om een huis te kopen stegen iets ondanks de hogere rente of juist uit angst voor verdere stijging.
Er werd een officieus proefballonnetje gelanceerd over een importheffing van 10% om belastingen te kunnen verlagen/ export te subsidiëren, precies zoals nodig is om een handelsoorlog te beginnen en de reéle inkomens van de vergetenen te verlagen.


In het VK stelde men de groei over het derde kwartaal ook naar boven bij naar 0,6% (niet geannualiseerd). Groei in Duitsland lijkt in het vierde kwartaal te herstellen zoals o.a. de IFO aangeeft.
Flash PMI 's in de VS iets zwakker over december.
Hierboven de uitslagen van een poll over beleggingen die het absurd goed gedaan hebben: wat zal omkeren? Staal en Rusland werden het meest genoemd, men heeft nog het meest vertrouwen in hogere impliciete inflatie en rente. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten