17 december 2016

De FED is nog erg royaal, maar komt sneller dan gedacht op het snode pad van te veel renteverhogingen en goud kwetsbaar

Zo op het oog gebeurde er niets bij de verhoging van de FED. Iedereen had die verhoging verwacht. De economische voorspellingen van de FED veranderden vrijwel niet.
Zoals zo vaak zie je dan toch allerlei analyses die steeds stelliger een bepaalde kant op wijzen, nu naar meer kwaadaardigheid, misschien wel om die vermaledijde Trump een poets te bakken. De wereld is plotseling veranderd, de goede oude tijd van verlagen en verruimen is voorbij.

Scott Grannis vindt dat de FED nog maar met poppenschuimpjes aan het schieten is. http://economistsview.typepad.com/timduy/2016/12/fed-turns-hawkish.html
De reële rente is nog erg laag. De FED reële rente is nog niet erg aan het stijgen en het gat met de 5 jaar reële rente is zelfs aan het groeien. Pas als de rode lijn over de blauwe gaat wordt het tijd bang te worden.
Scott Grannis toont bovenstaand plaatje vaak. Men wil niet meer gaan betalen voor de bescherming die goud biedt. D.w.z. de kwade geesten zijn nog niet neer aan het dalen op de aandelenmarkten.
De dollar is erg sterk en de valuta van de goud bugs, de Zwitserse franc, staat op een belangrijk punt. Bij verdere doorbraak ziet het er niet goed uit voor de goudbeleggers. Misschien houdt dit niveau overigens. De Zwitserse franc zou best wel eens sterker kunnen worden.

De FED is nog niet echt aan het verkrappen
De FED verhoogde de dots een beetje. De pijn werd niet verzwakt door met een lagere neutrale rente op lange termijn op de proppen te komen. Deze ging zelfs marginaal omhoog.
Tim Duy was vooral ontdaan dat de neutrale werkloosheid niet verlaagd werd. Die klap had hij niet zien aankomen.
De FED geeft aan de markt weer eens te volgen en nog geen moeite te hebben met een beetje behind the curve te zijn. Dat is met wat extra renteverhogingen eenvoudig weg te krijgen.
Eerst had de FED geroepen dat het stokje van stimulering van de economie overgenomen moest worden van de FED naar de overheid met fiscale stimulering. Te laat riep Yellen.

Zij gaat Trump treiteren met renteverhogingen. Ze heeft zelfs aangegeven niet vrijwillig op te stappen als ze niet herbenoemd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten