18 december 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Meer van hetzelfde. Kleine beursstijgingen, zij het deze keer niet in de VS. Geen Dow 20.000. De rente en dollar weer omhoog, yen en euro omlaag. Zo zitten de speculanten nu dan ook extreem gepositioneerd.
Het begon te knagen aan het geloof in flinke belastingverlagingen en de enthousiaste plannen voor investeringen in infrastructuur zijn aan het verschrompelen. Vol goede moed kwamen er plannen voor belastinghervormingen, maar zoiets is buitengewoon ingewikkeld en gaat altijd tergend traag en er zijn altijd voldoende liefhebbers om een en ander voor hun eigen belang te torpederen. McConnell, de baas van de republikeinen in de senaat, gaf aan uiterst bedroefd te zijn over de plannen van Trump om met geld te gaan smijten om de vergetenen te gaan helpen. En zeven andere republikeinse senatoren zou er ook veel aan gelegen liggen om Trump een hak te zetten. Kuisheid met overheidstekorten moet bewaard blijven, maar Trump is niet zo heel erg kuis.
Rusland zou zich bemoeid hebben met de Amerikaanse verkiezingen en de kiesmannen worden nu bewerkt om niet op Trump te stemmen. Indien succesvol (onwaarschijnlijk) moet het parlement de president kiezen en wint Trump alsnog waarschijnlijk.

Dan mevrouw Yellen, die wil ook al niet luisteren naar Trump. Ze verhoogde de rente zoals verwacht, drie meer verhogingen liggen in het verschiet voor 2017 volgens de 'dots' en ze gaf opnieuw goed aan niet te weten wat er ging gebeuren, of de FED wel zo royaal moest zijn en of Amerika wel de goede kant op zou gaan met meer fiscale stimulering. Nu te laat in de cyclus, oordeelde ze. Nog meer inflatoire dreiging en de FED moet alle fiscale stimulering compleet ongedaan maken via meedogenloze renteverhogingen. Deze keer (this time is different!) geen verlagingen door de FED van de verwachtingen voor groei en inflatie (net als de ECB die voor het eerst ook niet alles neerwaarts herzag) en geen lagere maar hogere ‘dots’. Een klap in het gezicht voor de gelovers in deflatie en eeuwig lage rente. Ze wil niet enorm ‘behind the curve’ gaan zitten, terwijl ze dat nog vol vuur in oktober verkondigde.
 Een en ander was goed voor een sterke dollar en zwakke yen+ euro, waardoor de Japanse en Europese beurzen het in lokale valuta iets beter deden dan Wall Street (daar is de sterke dollar tot ongeveer 2-3% lagere winstschattingen aan het leiden; andere factoren zorgen ervoor dat het momentum van de jaar vooruit winststijgingsverwachting toch accelereert (afgelopen week van 4,15% naar 4,51%)).

De olieprijs kon licht stijgen op akkoorden over reductie productie niet-OPEC-landen en de belofte van Saoedi-Arabië indien nodig (‘whatever it takes’) de productie verder terug te brengen. Ook de daling van de voorraden in de VS hielp, maar vermeende stoutigheid van o.a. Irak hield de stijging in toom.

Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf NFIB schoot omhoog, net als het vertrouwen van de huizenbouwers NAHBMI. Dit was tegen de flinke daling van de (multi family) housing starts in.
De Phillyfed, de belangrijkste voorloper van de ISM, was flink hoger. Het wil echter nog niet zo vlotten met de groei van de industriële productie (-0,4% in november). Detailhandelsverkopen iets zwakker dan verwacht (maar meer omzet horeca, uitgaven voor beleven doen het beter), netto export niet goed en presto, ondanks veel betere surveys is men de groei voor het vierde kwartaal neerwaarts aan het bijstellen. Atlanta FED’s GDP now zit op 2,6%, maar sommige brokers op slechts 1,5%.
Inflatie was zoals verwacht hoger, maar de kerninflatie was fractioneel lager dan verwacht.

In Europa trekt de groei iets aan zoals flash PMI's en ZEW aangeven. In Nederland ook, een overschot op de begroting impicerend en Dijsselbloem in de top drie van populaire politici brengend (terwijl hij billenkoek verdient vanwege onvoldoende investeringen in vergroening).


Het economisch nieuws (zoals sterke detailhandelsverkopen, hogere producentenprijzen die wijzen op winststijging) uit China was meevallend, maar de zorgen over kapitaaluitstroom drukten de beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten