20 december 2016

help, de lange rente daalt, net nu we zeker wisten dat de rente steeg...

Het sentiment is meer dan we in jaren gezien hebben gericht op verdere stijging van de rente.

De rente is eerst flink opgelopen omdat de large speculators in plaats van flink te kopen tot record grote verkopen overstapten, zoals de positie op de futuresmarkt aangeeft. Dit is zo extreem dat het logisch lijkt dat de speculators gedwongen gaan worden weer te gaan kopen en dat zorgt dan voor een lagere rente totdat ze weer ophouden met kopen.

De chartisten zijn zeldzaam sterk ervan overtuigd dat de rente verder gaat stijgen. Toch geven ze aan:  In de VS lijkt de 10 jaar rente moeite te hebben boven 2,66% te komen. 
Inflatieverwachtingen doen een stapje terug op de ferme taal van Yellen dat Trump in deze fase van de cyclus te laat is met fiscaal stimuleren.

Vandaag zei |Yellen heel duidelijk dat het wel erg goed gaat op de arbeidsmarkt en dat de lonen harder gaan stijgen, vooral bij jongeren hierdoor vertrouwen terugkomt. Dat is gaan praat van een lief dametje dat erop uit is steeds verder behind the curve te gaan doen. Nee, ze verhoogt de rente en dat houdt de inflatie in toom en drukt daardoor de lange rente.

Economen hielden het tot voor kort op vier verhogingen in 2017, maar nu heeft de FT een clubje van 31 experts weten te vinden die er maar twee zien.

De olieprijs lijkt kwetsbaar, inflatie wordt gehinderd door de sterke dollar. Republikeinen deinzen terug voor fiscale stimulering. Infrastructuur kost geld en dat hebben de republikeinen er niet voor over wat Trump ook bromt. Trump benoemde een kampioen bezuinigen tot hoofd begrotingen. 
Er zijn verhalen dat de kredietgroei gaat inzakken omdat de aftrekbaarheid beperkt gaat worden.
Zo zeker is het niet dat de rente nu al verder gaat stijgen. Pas als echt blijkt dat Trump een gat in zijn hand heeft en de olieprijs toch tot $65+ stijgt en de lonen inderdaad harder stijgen, dan komt die 3% er wel die iedereen snel ziet komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten