29 april 2017

verwachtingen...overoptimisme omdat de werkelijkheid niet draagbaar is

De laatste dagen zijn er wat artikelen dat de verwachte opbrengsten van velen te hoog zijn en dat QE een implosie van de pensioenfondsen kan veroorzaken.
DNB reageerde w.ipe.com%2Fcountries%2Fnetherlands%2Fdnb-warns-pension-funds-against-becoming-obsolete%2F10018530.article&utm_campaign=28.4.17%20ipe%20top%2010%20this%20week_ECB%20policy%20could%20cause%20pension%20system%20%27implosion%27  dat pensioenfondsen fossielen zijn van de twintigste eeuw en dat ze door iets nieuws vervangen moeten worden. Als de rente zo laag blijft, dan kun je niet veel meer beloven, moet je uitkijken met garanties. Pensioenen is zo iets van de twintigste eeuw. je moet maar door blijven werken tot je er bij neervalt, je krijgt niet meer voldoende bij elkaar gespaard voor een gegarandeerde uitkering. En die rente blijft laag vanwege de demografie en lage groei productiviteit. Het kan niet dat iedereen tig jaar met pensioen gaat en de centrale banken zijn zo wijs om dit dan ook onmogelijk te maken. Zij komen met opvoeding dat te veel mensen een gegarandeerde pensioenuitkering willen hebben en dat dit dus in een vrije markt onbetaalbaar moet worden. Leer er maar mee te leven. Bouw pensioenpotten op met onduidelijke uitkeringen. Zo is het en kan het nog lang blijven.


In Amerika zijn ze nog niet zo ver. Er is nauwelijks tegenwind als men verwachte rendementen plant van 7 of 8% om zo een voldoende groot pensioen op te bouwen. Lager kan die verwachting niet zijn, anders zijn de pensioenpotten nu al niet toereikend. De belastingbetaler moet dan zo ongeveer oneindig bij plempen om de pensioenen van de zo gewaardeerde ambtenaren te kunnen uitkeren. Dat wille politici de kiezer besparen en daarom mag (moet) men onzin verkondigen over de verwachte rendementen. Rekenrentes kunnen slechts heel langzaam afgebouwd worden. 1% afbouwen in vijf jaar is al heel wat, dan staat men al op zijn achterste benen.
Men doet net alsof je op obligaties een veel hoger rendement kunt halen dan de huidige rente en dat aandelen zo goedkoop zijn dat ze harder kunnen stijgen dan de winstverwachtingen gebaseerd op de groei van het nominale BNP.

Wij in Nederland zijn weer iets te recht in de leer en stoppen niet in de rekenrente dat je met zakelijke waarden op lange termijn meer gaat verdienen dan de huidige rente. Dat doen we wel in herstelplannen van pensioenfondsen en ook bij ALM-studies. Daar stopt men vaak ook in dat de rente in 15 jaar naar de nominale groei van het BNP gaat, iets van 2,5 tot 3%.
Overigens zijn pensioenfondsen als men dat wel doet vaak nog steeds niet puissant rijk,maar dan ligt indexatie niet langer ver achter de horizon.
Verwachtingen van 5% voor aandelen en 2,5% voor de lange rente zijn niet erg wild in mijn ogen, al kan het inde komende vijf jaar wel een tandje minder worden/blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten