9 april 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Opnieuw weinig koersbewegingen terwijl er toch veel nieuws was.
De ISM's daalden een beetje, maar bleven op hoge niveau's. Buiten de VS waren de meeste PMI's ook hoog, maar meestal niet meevallend. Daling in Japan/Korea, stijging in Duitsland. PMI diensten VK mooi omhoog. Er wordt veel verwacht op het ogenblik.
Het economische nieuws in de VS is echter aanleiding om de groeivoorspellingen voor het eerste kwartaal verder terug te draaien. 0,6% volgens de Atlanta-FED en JP Morgan zit bijvoorbeeld ook maar op 1%. De groei van de consumptie is zwak, geen bijdrage van de voorraden, netto export valt wel een beetje mee, maar investeringen groeien nog niet hard.
Autoverkopen vielen bitter tegen en dat zou langer kunnen aanhouden met als gevolg zorgen over te veel dalende prijzen van tweedehands auto's en autoleningen en natuurlijk groei consumptie.
Het weer zorgde voor een tegenvallende groei van 98.000 (waar 175.000 was verwacht) van de werkgelegenheid in de VS, ook de banen in de winkelsector droegen negatief bij.

De ADP-cijfers waren wel heel hoog. Initial claims voor werkloosheid daalden 25.000 na enige weken iets zorgelijk te zijn opgelopen.Het (kleine en daardoor niet zo betrouwbare) household survey waarmee de werkloosheid bepaald wordt liet een daling van de werkloosheid zien naar 4,5%. De rente en goudprijs leken aanvankelijk door hun nauwe banden te breken, maar aan het eind van vrijdag sloten ze weer binnen hun banden.

Trump zette Bannon uit de nationale veiligheidsraad, een overwinning van het kleptocratische deel van zijn regering op het nationaal racistische deel.
Trump liet 59 tomahawks afvuren op troepen van Assad na diep getroffen te zijn door beelden van kinderen na de gifaanval van waarschijnlijk Assad. Dat leverde Trump veel steun op van conservatieven maar afschuw van Amerika First aanhangers, Trump breekt zijn verkiezingsbeloften het buitenland in eigen vet gaar te laten smoren.
Trump werkte het bezoek van Xi Jinping zonder kleerscheuren af, een non event.
Verder geruzie bij de republikeinen verbleekten de vooruitzichten van belastinghervormingen opnieuw.

De olieprijzen herstelden behoorlijk.
Weinig winstwaarschuwingen doen een goed winstseizoen vermoeden, maar meestal was dit een contraire indicator.

Uit de notulen van de FED kwam dat men al danig aan het discussiëren was over verkleining van de FED-balans en dat men daar voor eind dit jaar al over zou besluiten, eerder dan verwacht.
Draghi zei dat hij niet van plan was de rente naar 0 te verhogen, ook al gaat het duidelijk beter met de economie. De kerninflatie is te laag en Italië (en portugal, griekenland) kan een renteverhoging/ afschaffen QE  niet dragen. Ook de Bank of Japan zei niets te gaan veranderen, al trekt de groei in Japan aan.
Alleen de Bank of England zou kunnen reageren op betere groei dan verwacht en meer inflatie met een renteverhoging.Geen opmerkingen:

Een reactie posten