2 april 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Voortkabbelende beurzen (een pietsje omhoog in het Westen (de ‘Apple/ Amazon ride’) en een pietsje omlaag in Azië), niet onder de indruk van het briefje van mevrouw May om via artikel 50 de Brexit nu echt in gang te zetten,   niet onder de indruk van het stranden van het intrekken van Obamacare van de vrijdag ervoor, niet onder de indruk van nieuwe neerwaartse bijstellingen voor de Amerikaanse groei in het eerste kwartaal (Atlanta FED 0,9%, brokers ongeveer 1-1,5%, New York FED 2,9%) en opwaarts voor het vierde kwartaal 2016 van 1,9% naar 2,1%. De groei van de consumptie wordt op ongeveer een half procent op jaarbasis geschat na de teleurstellende cijfers voor persoonlijke uitgaven in februari (reëel -0,1%) terwijl persoonlijk inkomen nominaal 0,4% over de maand steeg. De autocyclus lijkt gepiekt te hebben en de consument gaf minder uit aan verwarming.

Initial claims voor werkloosheid zetten de opmars niet voort met een daling van 3000 naar een nog steeds lage 258.000. Inclusief informatie uit surveys blijft men optimistisch voor de groei van de werkgelegenheid.
De huizenmarktcijfers blijven sterk (pending home sales, Case Shiller huizenprijzen).

Bijna iedereen is optimistisch over Europa, Le Pen zakt wat weg in de peilingen en de IFO was wunderbar. Banken leenden iets meer uit. CDU won onverwacht veel in Saarland.

Enige FED leden zoals Fischer gaven aan goed met de dots te kunnen leven, drie renteverhogingen in 2017, maar Williams dacht aan vier en Evans aan twee. De ECB zei dat het niet zo’n vaart zal lopen met het terugnemen van QE, maar signaleerde dat een verhoging van de korte rente naar 0% (!) bespreekbaar kon zijn om de banken te plezieren.
De Bank of Japan gaf ook aan nog volop door te gaan met QE. Shoko Chukin survey voor midden- en kleinbedrijf was verrassend sterk.

De olieprijs schoot afgelopen week voor de verandering eens omhoog (op meevallende cijfers voor de olievoorraden in de VS). Het was een reflatieweekje, al zitten de Amerikaanse belastingplannen in troebel vaarwater. Er was meer hoop op collaboreren van de republikeinen met de democraten voor meer investeringen in infrastructuur.

De winst in de industrie in China steeg 31,5% over januari/februari versus 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten