17 april 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De 1-jaars rente in de VS brak naar beneden door en de goudprijs naar boven. Men kreeg het benauwd dat Melenchon zou kunnen winnen in Frankrijk. De aandelenbeurzen waren minder in mineur dan je daaruit zou verwachten, vooral vanwege de oplopende olieprijzen die de energiesector steunden. De lagere rente was gunstig voor de nutsbedrijven en vastgoedsector. Diverse (niet-edel)metaalprijzen daalden, waardoor de materials  het slecht deden. De transportindex verzwakte.

De inflatie lijkt te toppen. De kerninflatie daalde in de VS onverwachts iets (maar een paar maanden geleden was er een onverwachte flinke stijging die in de maand erna werd rechtgezet). De inflatieverwachtingen daalden daarop verder. De FED hoeft minder in actie te komen vanwege opdoemend inflatiegevaar. Initial claims voor werkloosheid werden weer zeer laag, de labor market conditions index verbeterde weer en dat kan wel reden voor de FED zijn voor actie. Een combinatie van renteverhoging en verkleining van de balans ziet men voorlopig nog als al te driest.

De retail sales daalden onverwachts een beetje in de VS, waardoor de voorspelde groei voor het eerste kwartaal in de VS verder afnam (vrijwel geen groei consumptie, minder groei voorraden, geen hulp netto export, wel verbeterende groei vaste investeringen, bouw).
2017 zag tot op heden opwaartse groeiherzieningen, maar nu volgen weer enkele neerwaartse denk ik. Niet veel, want er komt na het zwakke eerste kwartaal groeiherstel. Het consumentenvertrouwen herstelde verder afgelopen maand (University of Michigan).
In Europa wordt men wel positiever over de groei, 0,7% (niet geannualiseerd) voor het eerste kwartaal lijkt mogelijk.De groei van de industriële productie in februari viel overigens tegen.

In China was de groei in het eerste kwartaal 6,9% vergeleken met een jaar geleden, 0,1% beter dan verwacht. Aan het eind van het jaar verwacht men enige afzwakking.

Trump lijkt minder nationalistisch/protectionistisch te worden, verkoopt zijn regering meer als zakenkabinet. Hij ziet weer iets in de NAVO. Hij geeft zijn generaals alle ruimte met bommen zoals MOAB op Afghanistan, met grote dreiging richting Noord Korea. De ontmoeting met Xi verliep goed. Trump heeft nu liever een lage rente en zou Yellen desnoods daarvoor willen herbenoemen.  Maar ondertussen ziet men meer vertraging met de belastingverlagingen, die kennelijk toch eerst besparingen op Obamacare nodig hebben (er is al funding ingetrokken, zodat Obamacare chaotisch dreigt te worden).

Het winstseizoen is begonnen. Enkele grootbanken toonden mooie cijfers,duidelijk beter dan de verwachtingen van de analisten, maar hun koersen konden er niet van oplopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten